Τα ψέματα της Μαρέττας

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 24/9/2006

 

Πριν ένα χρόνο, ακριβώς τέτοια εποχή, η Υπουργός Παιδείας διέσυρε, με δηλώσεις της, τον τελευταίο επιτυχόντα στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης, που εισήχθη με γενικό βαθμό πρόσβασης 1,5 ξεχνώντας ότι ήταν πολύ λίγοι οι  υποψήφιοι που περνούσαν τη βάση 10 στο ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας. Η βάση 10 στα ειδικά μαθήματα ισχύει δεκαετίες τώρα, με αποτέλεσμα να μένουν πολλές κενές θέσεις στα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας. Μη ξεχνάμε ότι τα ειδικά μαθήματα δεν διδάσκονται στο σχολείο, ακόμη και τα Αγγλικά διδάσκονται σε άλλο επίπεδο από αυτό που εξετάζεται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Γενίκευσε, το Υπουργείο Παιδείας  τη βάση 10 για όλα τα τμήματα γνωρίζοντας ότι θα μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις στα περιφερειακά ΤΕΙ, στα οποία λειτουργούν τμήματα χαμηλής ζήτησης. Αντί να προσπαθήσει λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει έγκαιρα το πρόβλημα, που το ίδιο θα δημιουργούσε στα ΤΕΙ, όλη τη σχολική χρονιά που πέρασε χορτάσαμε διαβεβαιώσεις ότι κανένα τμήμα δε θα κλείσει. Μετά αυτό άλλαξε και ανακοίνωσε ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων και αλλαγή αντικειμένου στα χαμηλής ζήτησης τμήματα. Το επόμενο βήμα ήταν η πρόταση μεταφοράς φοιτητών, αλλά και τμημάτων ολόκληρων στην περιφέρεια. Ενώ οι διαβεβαιώσεις αυτές δίνονταν με εξαιρετική μεγαλοστομία, τζάμπα είναι οι διαβεβαιώσεις εξάλλου, δε γινόταν καμία μελέτη για το μέλλον των τμημάτων που θα έμεναν χωρίς καθόλου φοιτητές. Μέχρι εδώ θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για προχειρότητα και την κλασική Ελληνική συνταγή «βλέποντας και κάνοντας». Δυστυχώς το θέμα έχει και συνέχεια. Με δελτίο τύπου, ταυτόχρονα με τη αποστολή των μηχανογραφικών δελτίων στα σχολεία, ανακοινώνει ότι δεν υπάρχει φέτος κανένα νέο τμήμα στο μηχανογραφικό δελτίο, όπως όλοι περιμέναμε, μετά από όλες τις δηλώσεις που προηγήθηκαν. Κι όμως υπήρχε νέο τμήμα. Είναι το τμήμα Θεωρητικών Σπουδών της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.  Στο τμήμα αυτό εισήχθησαν 30 φοιτητές φέτος. Το τμήμα ιδρύθηκε το … 1991 επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη με το ΦΕΚ 177/26-11-1991. Έμεινε ανενεργό για 15 ολόκληρα χρόνια και ξαφνικά φέτος ενεργοποιήθηκε δεχόμενο τους πρώτους 30 φοιτητές του. Οι συγκεκριμένοι 30 φοιτητές τώρα πια, επέλεξαν το τμήμα μόνο από τον τίτλο του, αφού δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη πληροφορία, ούτε καν η έναρξη λειτουργίας του. Φανταστείτε την έκπληξή τους όταν εισερχόμενοι στο τμήμα μάθουν ότι οι σπουδές διαρκούν 5 χρόνια κι όχι 4 που είναι το σύνηθες. Γι αυτό λέμε συνέχεια ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι δηλώνουμε και γιατί το δηλώνουμε. Να τονίσουμε εδώ την εξής λεπτομέρεια: όταν ιδρύεται ένα τμήμα η έναρξη λειτουργίας του ορίζεται από το Ακαδημαϊκό έτος για το οποίο καθορίζεται για πρώτη φορά αριθμός εισακτέων. Θα μας χρειαστεί και παρακάτω αυτό.
Η δεύτερη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας, που έγινε κι αυτή εν κρυπτώ, ήταν η ίδρυση ενός νέου τμήματος στην Αθήνα. Πρόκειται για το τμήμα Πληροφορικής και τηλεματικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 137/7-7-2006. Μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούλιο, τρεις μέρες πριν την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών, που θα άφηνε χιλιάδες κενές θέσεις στην περιφέρεια, ιδρύθηκε νέο τμήμα στην … Αθήνα. Το τμήμα θα ενεργοποιηθεί όταν εισαχθούν οι πρώτοι φοιτητές του, αλλά ιδρύθηκε.
Δύο καινούρια τμήματα στην Αθήνα λοιπόν. Αυτό ξεπερνά τα όρια της προχειρότητας, και αγγίζει τα όρια της υποκρισίας. Κάποιοι λοιπόν θα μένουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάποιοι θα μεταναστεύουν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της περιφέρειας, κάποιοι θα μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν, και κάποιοι άλλοι θα εξαναγκάζονται να κατευθυνθούν στα ΙΕΚ, δημόσια και κυρίως ιδιωτικά.  Αυτό σημαίνει μείωση των πόρων προς τα περιφερειακά Ανώτατα Ιδρύματα. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας ξοδεύει χρήματα για τη δημιουργία τμημάτων στην Αθήνα. Είναι αδύνατο να ανακαλύψουμε κάποια λογική σ’ αυτές τις ενέργειες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν είναι επαναστάτες χωρίς αιτία …

© Στράτος Στρατηγάκης.