Οι θετικές και αρνητικές μεταβολές των βάσεων

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 24/6/2007

 

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες των υποψηφίων και όπως κάθε χρόνο τα συναισθήματα των υποψηφίων είναι ανάλογα των μορίων που συγκεντρώνουν. Το αίσθημα της ανακούφισης κυριαρχεί. Αυτοί είναι οι βαθμοί, τόσα τα μόρια, τώρα πια γνωρίζετε τι καταφέρατε. Τώρα ξεκινάει η αγωνία για τις βάσεις. Η πρώτη κίνηση των υποψηφίων, αμέσως μετά τον υπολογισμό των μορίων, είναι να δουν σε ποια σχολή πετυχαίνουν σύμφωνα με τις περσινές βάσεις. Το θέμα που έχει σημασία είναι να δούμε που θα κινηθούν οι φετινές βάσεις. Φυσικά είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις. Λείπουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών πρόσβασης, που θα ανακοινώσει αργότερα το Υπουργείο Παιδείας. Μπορούμε όμως να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και μια πρώτη επεξεργασία τους που έκανα. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τις βαθμολογίες φέτος και πέρυσι, τη διαφορά του ποσοστού, αλλά και τη διαφορά του αριθμού των υποψηφίων. Το θετικό πρόσημο μας δείχνει αύξηση στην συγκεκριμένη κατηγορία και, φυσικά, το αρνητικό πρόσημο μας δείχνει μείωση του αριθμού των υποψηφίων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έτσι αρνητικό πρόσημο στην κλάση κάτω του 10 δείχνει μείωση του αριθμού των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση και θετικό πρόσημο στην κλάση 18 έως 20 δείχνει αύξηση του αριθμού των αριστούχων.

Τα πρώτα συμπεράσματα.

Η σημαντικότερη μεταβολή ως προς την περυσινή χρονιά είναι η εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των υποψηφίων που βρέθηκαν φέτος κάτω από τη βάση. Χιλιάδες είναι οι υποψήφιοι που έγραψαν καλύτερα φέτος σε δύσκολα μαθήματα. Ενδεικτικά αναφέρω  τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας όπου φέτος 3948 λιγότεροι υποψήφιοι βρέθηκαν κάτω από τη βάση. 2240 υποψήφιοι λιγότεροι κάτω από τη βάση στα Αρχαία, 2368 στα Λατινικά και 7.598 (!) στη Νεοελληνική Λογοτεχνία. Στους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες μεταβολές και η εντυπωσιακότερη μείωση του αριθμού των υποψηφίων με βαθμούς κάτω από τη βάση του 10. Κατά μέσο όρο 4.300 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι θα «σπάσουν» το φράγμα της βάσης του 10. Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στην Τεχνολογική κατεύθυνση, όπου περίπου 3.680 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι θα περάσουν τη βάση του 10. Στη θετική κατεύθυνση, που έχει τους λιγότερους υποψηφίους και παραδοσιακά τους καλύτερους μαθητές, η μεταβολή είναι στατιστικά ασήμαντη.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως επιτεύχθηκε τέτοια διαφορά στις επιδόσεις από πέρυσι. Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι φέτος οι υποψήφιοι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι απ’ ότι πέρυσι. Η αλήθεια είναι ότι, όπως παρατήρησαν καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, φέτος ήταν πιο εύκολο το 10 και μετά τα πράγματα δυσκόλευαν, έτσι ώστε να ξεχωρίσουν οι καλοί από τους άριστους. Αυτό είναι σωστό, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι, εκτός από εισαγωγικές, και απολυτήριες. Ένας μαθητής, που δεν ενδιαφέρεται να εισαχθεί στις Ανώτατες Σχολές, πρέπει να πάρει το απολυτήριό του. Το αποτέλεσμα θα είναι να εισαχθούν φέτος περίπου 10.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι, θα γεμίσουν φοιτητές τα ΤΕΙ της περιφέρειας και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι: γονείς, μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες. Μη ξεχνάμε ότι έρχονται οι εκλογές.
Ένα άλλο πράγμα που αποδεικνύεται είναι ότι η βάση του 10 είναι «κινητό φράγμα», όπως πολλές φορές έχω γράψει στο παρελθόν, και δεν δείχνει το επίπεδο γνώσης των υποψηφίων. Αν η αύξηση κατά περίπου 10.000 του αριθμού των υποψηφίων που θα περάσουν τη βάση του 10, έδειχνε βελτίωση του επιπέδου των υποψηφίων σε τόσο μεγάλη έκταση, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της παιδείας μας. Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό.

Η θεωρητική κατεύθυνση.

Οι 4.300 περισσότεροι υποψήφιοι της θεωρητικής, που έσπασαν το φράγμα του 10, κατανέμονται κυρίως στις βαθμολογίες από 12 έως 18. Υπάρχουν περίπου και 1.000 περισσότεροι αριστούχοι. Η εξέλιξη αυτή μας δείχνει αύξηση των βάσεων της θεωρητικής κατεύθυνσης σε όλη την έκταση των βάσεων. Θα επηρεαστούν όμως και σχολές τις οποίες παραδοσιακά δηλώνουν οι υποψήφιοι της θεωρητικής, πέρα από τις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως είναι τα ΤΕΙ του 3ου πεδίου και τα τμήματα του 5ου πεδίου (Οικονομικά και Αστυνομία). Βέβαια φέτος έχουμε αύξηση των θέσεων στις σχολές του 1ου πεδίου κατά 569 θέσεις, που κυρίως οφείλεται στις εκκλησιαστικές ακαδημίες (510 θέσεις). Αύξηση λοιπόν από τις Νομικές μέχρι τα ΤΕΙ του 1ου  πεδίου θα πρέπει να αναμένεται.

Η θετική κατεύθυνση.

Στη θετική κατεύθυνση έχουμε μείωση των άριστων γραπτών στη χημεία, κάτι που  έπρεπε να γίνει για να διατηρηθεί η αξιοπιστία της εξέτασης στο συγκεκριμένο μάθημα. Το 2006 το 49,46% των υποψηφίων της θετικής είχαν πετύχει βαθμολογίες πάνω από 18. Όταν λοιπόν οι μισοί υποψήφιοι γράφουν άριστα σημαίνει ότι δεν ξεχωρίζουν οι καλοί από τους άριστους και άρα τα θέματα δεν είναι τα κατάλληλα γι’ αυτού του είδους τις εξετάσεις. Στα υπόλοιπα μαθήματα της θετικής κατεύθυνσης έχουμε ελαφρά περισσότερους αριστούχους. Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης έχουμε σημαντική αύξηση των υποψηφίων που έγραψαν μεταξύ του 15 και του 18 (1.291 υποψήφιοι). Επειδή τα Μαθηματικά κατεύθυνσης αποτελούν το πρώτο βασικό μάθημα των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, είναι λογικό να αναμένουμε κι εδώ αύξηση των βάσεων. Αν συνυπολογίσουμε και τις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική Κατεύθυνσης, σε όλη τη γκάμα βαθμολογίας τότε μπορούμε μα ασφάλεια να μιλήσουμε για άνοδο των βάσεων, στις σχολές του 2ου και του 4ου πεδίου, όσον αφορά τους υποψηφίους από τη θετική κατεύθυνση.

Η Τεχνολογική Κατεύθυνση.

Ο κύκλος της τεχνολογίας και παραγωγής συγκέντρωσε την προτίμηση μόνο 700 υποψηφίων πανελλαδικά. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του δεν θα επηρεάσουν τις βάσεις.
Ο κύκλος της πληροφορικής και των υπηρεσιών της τεχνολογικής κατεύθυνσης συγκεντρώνει ακριβώς τους μισούς υποψηφίους (46.555 σε σύνολο 93.659 υποψηφίων). Οι επιδόσεις των υποψηφίων της θα επηρεάσουν καταλυτικά την αυξομείωση των φετινών βάσεων. Βλέπουμε στον πίνακα λοιπόν ότι στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων έχουμε 4.606 περίπου περισσότερους αριστούχους από πέρυσι. Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης έχουμε 2.533 περισσότερους υποψηφίους στην κλάση 15 έως 18, 1084 στη Φυσική Κατεύθυνσης και 1.514 στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση σίγουρα θα εκτοξεύσει τις βάσεις του 2ου και του 4ου πεδίου και φυσικά θα επηρεάσει τις σχολές του 5ου πεδίου, για το οποίο θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Τα τμήματα του 5ου πεδίου.

Στα τμήματα του 5ου πεδίου καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων παίζουν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Και εδώ η αύξηση των αριστούχων είναι εντυπωσιακή. 3.657 περίπου περισσότεροι αριστούχοι φέτος στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και 2.997 περισσότεροι αριστούχοι στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας. Οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές των Οικονομικών, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Αστυνομίας θα ανέβουν εντυπωσιακά.

Το έκτο μάθημα Γενικής Παιδείας.

Τα Μαθηματικά και η Βιολογία επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων και φέτος. Συγκεκριμένα το 49,5% των υποψηφίων επέλεξαν να διαγωνιστούν στα Μαθηματικά και το 47% των υποψηφίων επέλεξαν τη Βιολογία. Δηλαδή το 96,5% των υποψηφίων διαγωνίστηκε στο ένα από τα δύο, θέτοντας ουσιαστικά στο περιθώριο την Ιστορία και τη Φυσική. Οι επιδόσεις όμως διαφοροποιούνται καθώς οι αριστούχοι μειώθηκαν στη Βιολογία και αυξήθηκαν στα Μαθηματικά. 2.415 περίπου λιγότεροι οι αριστούχοι στη Βιολογία και 2.997 περίπου περισσότεροι αριστούχοι στα Μαθηματικά. Ο κύριος όγκος των υποψηφίων που επέλεξαν τη Βιολογία είναι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, που σκέφτονται και τα ΤΕΙ του 3ου πεδίου. Το μάθημα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γι’ αυτές τις σχολές και η μείωση του αριθμού των αριστούχων θα αποτελέσει μειονέκτημα στη διεκδίκηση αυτών των θέσεων.

Συμπέρασμα.

Χωρίς να θέλω να σας κόψω τα φτερά για την επιτυχία σας στις φετινές εξετάσεις, πρέπει να κοιτάξετε πως έγραψαν και οι άλλοι υποψήφιοι. Οι εξετάσεις αυτές είναι δυστυχώς ανταγωνιστικές. Δεν αρκεί να γράψει καλά ο υποψήφιος, πρέπει να γράψει καλύτερα από τους άλλους υποψηφίους για να πετύχει στη σχολή που θέλει. Το συμπέρασμα που προκύπτει από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων είναι ότι ανέβηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα πλην της έκθεσης. Η άνοδος των επιδόσεων θα φέρει άνοδο των βάσεων που μπορεί να ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις και τα 1.000 μόρια. Να λάβουμε υπόψη μας και το μεγάλο ψαλίδισμα των θέσεων στα ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που από μόνο του θα ανεβάσει τις βάσεις στην κλάση 11 έως 14. Αναμένονται λοιπόν εκπλήξεις και παγίδες με την ανακοίνωση των βάσεων στο τέλος Αυγούστου. Μεγάλη προσοχή θα απαιτηθεί, ιδιαίτερα φέτος, στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του 2000, όταν πολλοί αριστούχοι υποψήφιοι έμειναν εκτός των Ανωτάτων Σχολών, λόγω υπερεκτίμησης των μορίων που συγκέντρωσαν.

© Στράτος Στρατηγάκης.