Μεταβολές στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 10/2/2008

 

Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι μεταβολές στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου για το έτος 2008. Τα τμήματα που ιδρύθηκαν μέσα στο 2007 με προεδρικά διατάγματα είναι δύο. Το ένα μόνο θα λειτουργήσει. Είναι το τμήμα Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σε ερώτησή μας προς την κα Γιαννάκου για το σκοπό ίδρυσης ενός ακόμη τμήματος που οδηγεί τους αποφοίτους τους στην ανεργία, τη στιγμή που υπάρχουν άλλα τρία τμήματα με παρόμοιο αντικείμενο και ανάλογα προβλήματα των πτυχιούχων του μας απάντησε ότι η ίδρυση του τμήματος αποτελούσε απαίτηση της Ρωσίας.
Το άλλο τμήμα που ιδρύθηκε αλλά δεν θα λειτουργήσει φέτος είναι το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Λήμνο. Προφανώς δεν αρκούσε ο χρόνος προετοιμασίας.
Μία σημαντική μεταβολή αφορά στο τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Λαμίας με έδρα την Άμφισα που μετονομάζεται σε τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης. Έχουμε εδώ αλλαγή αντικειμένου για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των κενών θέσεων. Οι κενές θέσεις προέκυψαν με την καθιέρωση της βάσης του 10 αλλά και την υποχρέωση των υποψηφίων για τις τουριστικές επιχειρήσεις να γράψουν τουλάχιστον 10 και στα Αγγλικά. Με την αλλαγή αντικειμένου δεν απαιτείται εξέταση στην ξένη γλώσσα για την εισαγωγή στο τμήμα, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες συμπλήρωσης των θέσεων. Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο τμήμα ήταν μεγάλο. Από τις 201 θέσεις που προορίζονταν για τους υποψηφίους της κατηγορίας 90% καλύφθηκαν μόνο οι 6. Έμειναν δηλαδή 195 κενές θέσεις.
Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει να καταργηθεί ένα τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων λόγω έλλειψης φοιτητών. το ίδιο συνέβη και με το τμήμα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που μετονομάστηκε σε τμήμα Δημοσίων σχέσεων, στην προσπάθεια να μην κλείσει οριστικά. Η προσπάθεια πέτυχε αφού φέτος καλύφθηκαν όλες οι θέσεις.
Οι υπόλοιπες μετονομασίες τμημάτων και η ένταξή τους και σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο δεν αποτελούν σημαντικές μεταβολές.

Το όριο ύψους για τις στρατιωτικές σχολές.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 207 του 2007 τα όρια ύψους στις στρατιωτικές σχολές αυξάνονται από 1-1-2008 από 1,55 σε 1,65 για τα κορίτσια. Μετά από αντιδράσεις όμως το μέτρο δεν θα ισχύσει από φέτος και έτσι θα ισχύσουν τα όρια που ίσχυαν και πέρυσι. Όσο για το δείκτη μάζας σώματος που επίσης καθιερωνόταν με το ίδιο προεδρικό διάταγμα κανείς ακόμη δεν γνωρίζει την τύχη του. Υποθέτουμε ότι θα πάρει... αναβολή κι αυτός για ένα χρόνο.

© Στράτος Στρατηγάκης.