Τι αλλάζει στις Πανελλήνιες εξετάσεις

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 30/11/2008

Η εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές.

Καθιερώνονται, μετά την περσινή αναβολή, τα νέα όρια ύψους και ο δείκτης μάζας σώματος.
Το ύψος για τους άνδρες πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,70 μέτρα (από 1,65) και για τις γυναίκες 1,65 (από 1,55).
Με το βάρος εισάγεται ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που είναι το πηλίκο του σωματικού βάρους του υποψηφίου μετρημένο σε κιλά, προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων 20-25 και για τις γυναίκες 18-22. Τα όρια αυτά δεν είναι μόνο για την εισαγωγή αλλά και για όλη τη διάρκεια της φοίτησης. Στον πίνακα βλέπετε ότι δεν είναι τόσο χαλαρά, όσο ίσως πιστεύετε. Ο άνδρας ύψους 1,80  πρέπει να έχει βάρος μεταξύ 64 και 81 κιλών, και οι γυναίκες ύψους 1,70 πρέπει να έχουν βάρος μεταξύ 52 και 63,6 κιλών. Αντίστοιχοι αριθμοί προκύπτουν για διαφορετικά ύψη.
Δίαιτα λοιπόν οι παχουλοί και πάχυνση οι πολύ αδύνατοι, για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις τον Ιούνιο.

Άνδρας ύψους 1,80 m

Βάρος σε kg

ΔΜΣ

 

85

26,23

απορρίπτεται

64

19,75

απορρίπτεται

81

25

περνάει

64,8

20

περνάει

Γυναίκα ύψους 1,70 m

52

18

περνάει

63,6

22

περνάει

Αλλαγή επιστημονικών πεδίων.
Οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών στρατού και ναυτικού, οι ΣΜΥ και ΣΜΥΝ αντίστοιχα, εντάσσονται στο 2ο και 4ο πεδίο, αντί του 4ου  και 5ου πεδίου. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης ουσιαστικά αποκλείονται από τις στρατιωτικές σχολές. Στόχος των μέτρων είναι, κατά τη γνώμη μου, να αποκλειστούν οι γυναίκες από το στρατό. Παλιά προκηρύσσονταν χωριστά θέσεις για άνδρες και λίγες για γυναίκες. Αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό λόγω της ισότητας (θεωρείται διαχωρισμός εξαιτίας του φύλου). Ο κίνδυνος να γεμίσει ο στρατός γυναίκες, που γενικά πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις από τους άντρες στις πανελλήνιες εξετάσεις, έφερε τα νέα όρια ύψους και την μεταβολή στα επιστημονικά πεδία. Νομίζω ότι είναι λογικό, αφού ο πόλεμος ήταν πάντα κυρίως… ανδρική δουλειά.

Η εισαγωγή αθλητών

Άλλαξε και ο τρόπος εισαγωγής των αθλητών στις ανώτατες σχολές. Δεν υπάρχει πια η δυνατότητα να εισαχθεί κάποιος αθλητής χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις. Με το νέο νόμο 3708, περί καταπολέμησης της βίας, ανάλογα με τις αθλητικές διακρίσεις δίδεται προσαύξηση στα μόρια που συγκέντρωσε ο αθλητής στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αν μετά την προσαύξηση συγκεντρώσει μόρια περισσότερα από τον τελευταίο εισαγόμενο, τότε εισάγεται σε ξεχωριστή κατηγορία εισακτέων, που καλύπτουν το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ και 1% στα υπόλοιπα τμήματα, με ελάχιστη τη μία θέση ανά τμήμα. Για τους υποψηφίους αυτής της κατηγορίας δεν ισχύουν οι διατάξεις του νόμου περί μετεγγραφών, αφού αυτές δεν ισχύουν για όσους εισάγονται με ειδικό ποσοστό.

Η εισαγωγή από τα ΕΠΑΛ

Από φέτος αρχίζει η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ με δύο τρόπους στις ανώτατες σχολές.
Ο πρώτος τρόπος είναι για ειδικό ποσοστό θέσεων στα ΤΕΙ του τομέα τους, με εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα τα Μαθηματικά τη Γλώσσα και δύο μαθήματα ειδικότητας. Το ποσοστό των θέσεων, τα τμήματα εισαγωγής και ο τρόπος υπολογισμού των μορίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
Ο δεύτερος τρόπος εισαγωγής προβλέπει την εξέταση σε έξι μαθήματα εκ των οποίων τέσσερα κοινά με το Γενικό Λύκειο και τη διεκδίκηση των ίδιων θέσεων με τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος του προφορικού βαθμού.

Η κατηγορία του 10%

Προτελευταία χρονιά που μπορούν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών χωρίς περιορισμό. Τελευταία χρονιά το 2009-2010 και μετά το δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού θα ισχύει για δύο μόνο χρόνια.

Η μεγάλη αλλαγή

Αλλάζουν μερικές λεπτομέρειες, που ίσως για κάποιους αποβούν καθοριστικές, όμως η συνολική αλλαγή του εξεταστικού συστήματος θα αρχίσει φέτος να συζητείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας. Μέχρι να έρθει το επόμενο εξεταστικό σύστημα θα παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να σπουδάσει κάποιος αυτό που επιθυμεί στην πόλη που θέλει.

 

© Στράτος Στρατηγάκης.