Αλλαγές στις πανελλήνιες για 100.000 υποψηφίους

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 1/2/2009

 

Ανοίγει η αυλαία των φετινών πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές, εν μέσω συζητήσεων για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής. Με αίτησή που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι, για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά, θα δηλώσουν τα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Η αναγκαιότητα αυτής της δήλωσης αφορά στην έγκαιρη προετοιμασία του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να γνωρίζει πόσοι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα ειδικά μαθήματα, πόσοι σε κάθε μάθημα γενικής παιδείας και τις αρχές Οικονομικής Θεωρίας και πόσοι θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι από 2 έως 20 Φεβρουαρίου, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Ποιους αφορά και τι δηλώνουν

1. Οι τελειόφοιτοι του γενικού λυκείου δηλώνουν το 6ο μάθημα γενικής παιδείας, αν θέλουν να εξεταστούν στο 7ο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, αν θέλουν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα και αν θα είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ (γυμναστικές ακαδημίες).
2. Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που θέλουν να συμμετάσχουν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις (κατηγορία 90%) δηλώνουν ό,τι και οι τελειόφοιτοι.
3. Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που δεν θα εξεταστούν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις (θα είναι υποψήφιοι δηλαδή για το 10% των θέσεων) θα δηλώσουν αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ (γυμναστικές ακαδημίες)
4. Οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ της ομάδας Β δηλώνουν ό,τι και οι τελειόφοιτοι του γενικού λυκείου.
Να τονίσουμε εδώ ότι η δήλωση των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ δεν είναι καθοριστική τώρα. Γίνεται μόνο και μόνο για τη διευκόλυνση της οργάνωσης από τις σχολές των προκαταρκτικών εξετάσεων. Η καθοριστικής σημασίας δήλωση είναι αυτή που θα γίνει την άνοιξη με την υποβολή της αίτησης του υποψηφίου στις ίδιες τις σχολές, μετά, φυσικά, την έκδοση της προκήρυξης εισαγωγής από αυτές.

Δικαιολογητικά

Οι μόνοι που χρειάζεται να καταθέσουν δικαιολογητικά είναι οι απόφοιτοι που εξετάζονται ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να υποβάλλουν μαζί αντίγραφο του απολυτηρίου λυκείου και την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης.

Τι νέο υπάρχει στην αίτηση του Φεβρουαρίου

  • Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης.
  • Η δήλωση του 6ου και 7ου  μαθήματος από τους τελειοφοίτους τώρα και όχι το Μάιο όπως γινόταν τις άλλες χρονιές.
  • Η δήλωση και των τελειοφοίτων των ΕΠΑ.Λ. (ομάδα Β).

Οι υπόλοιπες αλλαγές στις Πανελλήνιες εξετάσεις

    • Νέα όρια ύψους και βάρους καθιερώνονται από φέτος στις στρατιωτικές σχολές, όπως έχουμε ήδη γράψει και αφορούν στην αύξηση του ύψους των γυναικών από 1,55μ σε 1,65μ. και την εισαγωγή του δείκτη μάζας σώματος που πρέπει να κυμαίνεται από 20-25 στους άνδρες και 18-22 στις γυναίκες.
    • Μετακίνηση των στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών πεζικού και ναυτικού από το 5ο πεδίο στο 2ο, ώστε πρακτικά να μπορούν να τις δηλώσουν μόνο οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.
    • Συμμετοχή των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. (ομάδα Β) για πρώτη φορά στις πανελλήνιες εξετάσεις, μαζί με τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, διεκδικώντας τις ίδιες θέσεις. Μένει να δούμε πόσοι από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα πετύχουν την εισαγωγή τους με αυτό τον τρόπο.
    • Αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των αθλητών, με σημαντικότερη την κατάργηση της εισαγωγής ανεξάρτητα της βαθμολογίας που πετυχαίνουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Όσοι αθλητές πετύχουν νίκη από 8-10-2008 και μετά εισάγονται σε ειδικό ποσοστό θέσεων (10% στα ΤΕΦΑΑ και 1% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ) αν περνούν τη βάση του 10.
    • Δικαστική απόφαση έκρινε παράνομη την απαγόρευση μετεγγραφής των αποφοίτων ΤΕΕ κάτι που προφανώς θα ισχύσει και για τα ΕΠΑ.Λ. (ομάδα Α), όταν εκπληρώνουν τα κριτήρια του νόμου περί μετεγγραφών. Ο ισχυρισμός του Υπουργείου, για την απαγόρευση των μετεγγραφών, είναι ότι πρόκειται για ειδικές εξετάσεις.

    Η στρατηγική της επιτυχίας.

    Η επιλογή του 6ου μαθήματος γενικής παιδείας, που θα επιλέξουν να εξεταστούν οι υποψήφιοι στις προσεχείς πανελλήνιες εξετάσεις, είναι σημαντική. Η λάθος επιλογή μπορεί όχι μόνο να μειώσει τα μόρια που τελικά θα συγκεντρώσετε, αλλά μπορεί να σας περιορίσει τις επιλογές επιστημονικών πεδίων, άρα και σχολών. Για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων πρέπει να γνωρίζετε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος πριν επιλέξετε.
    Τα επιστημονικά πεδία είναι ως γνωστόν πέντε. Ο κάθε υποψήφιος δεν συγκεντρώνει τα ίδια μόρια σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Τα μόρια εξαρτώνται από το βαθμό πρόσβασης και από τα βασικά μαθήματα κάθε πεδίου ή τα εναλλακτικά μαθήματα, που χρησιμοποιούνται αν ο υποψήφιος δεν έχει εξεταστεί στα βασικά. Σε περίπτωση όμως που ο υποψήφιος χρησιμοποιήσει τα εναλλακτικά μαθήματα οι συντελεστές με τους οποίους πολλαπλασιάζονται οι βαθμοί μικραίνουν, με αποτέλεσμα το μέγιστο των μορίων να φτάνει τα 18.600 μόρια, αντί τα 20.000 μόρια. Ονομάζοντας εύστοχες τις επιλογές που μας επιτρέπουν να συγκεντρώσουμε 20.000 μόρια, μπορείτε στο σχήμα 1 να δείτε από κάθε κατεύθυνση ποια επιστημονικά πεδία μπορείτε να επιλέξετε έχοντας ως άριστα τα 20.000 μόρια.

    Όπως βλέπετε στο σχήμα τις σχολές του 5ου πεδίου μπορούν να τις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι χωρίς μείωση μορίων. Για να έχετε το δικαίωμα να τις δηλώσετε, από όποιο πεδίο κι αν προέρχεστε, πρέπει να επιλέξετε ως 6ο μάθημα τα μαθηματικά γενικής παιδείας και επιπλέον να εξεταστείτε στο μάθημα επιλογής αρχές οικονομικής θεωρίας. Στα σχήματα μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές πεδίων από κάθε κατεύθυνση, ανάλογα με την επιλογή του 6ου μαθήματος. Στην εύστοχη επιλογή το άριστα είναι 20.000 μόρια, στην επιτρεπτή επιλογή το άριστα είναι 18.600 μόρια και στην απαγορευμένη επιλογή δεν μπορείτε να δηλώσετε τις σχολές του πεδίου.
    Θα μπορέσετε να καταστρώσετε τη στρατηγική της προσωπικής σας επιτυχίας, ώστε τελικά να φτάσετε στην σχολή των ονείρων σας.

    Τι επέλεξαν οι περσινοί υποψήφιοι.

     

    Πίνακας 1: Πανελλήνιες Εξετάσεις 2008: Μαθήματα Γενικής Παιδείας

     

    Αριθμός Υποψηφίων

    Αριστούχοι  %

    Ιστορία

    794

    7,17

    Μαθηματικά &  Στοιχεία  Στατιστικής

    41976

    27,71

    Φυσική

    818

    48,28

    Βιολογία

    46774

    27,79

    Τη βιολογία επιλέγουν κάθε χρόνο μαζικά οι υποψήφιοι ως έκτο μάθημα. Ακολουθούν τα Μαθηματικά που, μαζί με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ανοίγουν το δρόμο για τις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου. Στη βιολογία παρ’ ότι μάθημα θεωρητικά εύκολο, οι υποψήφιοι δεν καταφέρνουν να σημειώσουν υψηλές επιδόσεις, όπως βλέπουμε στον πίνακα. Αντίθετα στη φυσική, που την επιλέγουν λίγοι υποψήφιοι, οι αριστούχοι αποτελούν σχεδόν τους μιστούς υποψηφίους του 2008. Είναι λογικό να έχουμε αύξηση του αριθμού των αριστούχων όταν το μάθημα γίνεται επιλογής, αφού το επιλέγουν όσοι είναι καλοί σ’ αυτό, όμως η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και δημιουργεί τη σκέψη ότι προσπαθούν να προσελκύσουν υποψηφίους, μέσω των εύκολων θεμάτων, ώστε το μάθημα να μην απαξιωθεί στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρόβλημα με τη φυσική είναι ότι δεν είναι βασικό ή εναλλακτικό μάθημα κανενός πεδίου, άρα οι υποψήφιοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε εξεταζόμενοι σ’ αυτό. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με την Ιστορία, όμως οι φιλόλογοι δεν «έβαλαν νερό στο κρασί τους», με αποτέλεσμα, μετά και την αλλαγή του βιβλίου να μειωθούν τα ποσοστά των αριστούχων. Αναμενόμενο είναι  λοιπόν να μειωθεί και ο αριθμός των υποψηφίων που θα επιλέξουν το μάθημα.
    Αν λοιπόν δεν σας δημιουργεί πρόβλημα στην επιλογή πεδίων η φυσική είναι μια καλή επιλογή για να αυξήσετε τα μόριά σας.

     

    Πίνακας 2: Ποσοστό αριστούχων στα μαθήματα Γενικής Παιδείας

     

    Υποχρεωτικά εξεταζόμενο (9 μαθήματα)

    Προαιρετικά εξεταζόμενο (6 μαθήματα)

     

    2003

    2004

    2005

    2006

    2007

    2008

    ΙΣΤΟΡΙΑ

    8,48

    7,83

    7,45

    15,31

    13,41

    7,17

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ & ΣΤ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

    18,00

    32,88

    19,24

    27,42

    33,88

    27,71

    ΦΥΣΙΚΗ

    20,33

    9,79

    9,55

    31,58

    37,37

    48,28

    ΒΙΟΛΟΓΙΑ

    14,57

    16,48

    19,56

    25,54

    20,05

    27,79

    Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

    Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αποτελούν το 7ο μάθημα που εξετάζονται οι υποψήφιοι και είναι απαραίτητο για την εισαγωγή τους στις σχολές του 5ου πεδίου. Ο βαθμός του όμως επηρεάζει το γενικό βαθμό πρόσβασης που υπολογίζεται από το μέσο όρο των βαθμών πρόσβασης των 7 μαθημάτων και επηρεάζει τον υπολογισμό των μορίων σε όλα τα πεδία. Αν κάποιος υποψήφιος πετύχει υψηλή βαθμολογία, τότε θα αυξήσει τα μόριά του σε όλα τα πεδία. Οι υποψήφιοι πέρυσι έγραψαν σε ποσοστό 23,65% άριστα. Το προαιρετικό της εξέτασης του μαθήματος έφερε πέρυσι 2.000 λιγότερους υποψηφίους να εξεταστούν στο μάθημα, με αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου. Νέα μείωση του αριθμού των υποψηφίων που θα εξεταστούν φέτος στο μάθημα αναμένεται, αφού οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών «μετακόμισαν» στο 2ο πεδίο. Η μείωση αυτή θα φέρει, αναπόφευκτα, μείωση στις βάσεις των σχολών του 5ου πεδίου.

    Τα ειδικά μαθήματα

    Τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι το σχέδιο (ελεύθερο και γραμμικό), η μουσική (αρμονία και έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων) και οι ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά). Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για το σχέδιο και τη μουσική προετοιμάζονται χρόνια τώρα και απλά θα δηλώσουν ότι επιθυμούν την εξέτασή τους στα συγκεκριμένα μαθήματα. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα μπορούσαν να δηλώσουν την εξέτασή τους στα Αγγλικά, που όλοι οι μαθητές γνωρίζουν πλέον, και να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων, που οδηγούν μετά από τριετή προϋπηρεσία στο επάγγελμα του λογιστή. Απαραίτητη προϋπόθεση να «πιάσουν» τη βάση του 10 στα Αγγλικά. Να σημειώσουμε εδώ ότι η δήλωση τώρα και η μη προσέλευση στις πανελλήνιες για την εξέταση του μαθήματος δεν επηρεάζει καθόλου τα μόρια που συγκεντρώνει  ο υποψήφιος στις σχολές που δεν απαιτούν ειδικό μάθημα, αφού το 0 με το οποίο θα βαθμολογηθεί ο υποψήφιος σ’ αυτή την περίπτωση, δεν χρησιμοποιείται στον  υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης και των μορίων. Άρα δεν έχει να χάσει τίποτα όποιος δηλώσει τώρα το ειδικό μάθημα. Αν όμως δεν το δηλώσει ο υποψήφιος δεν μπορεί εκ των υστέρων να εξεταστεί.

    Πίνακας 3: Ο επιδόσεις των υποψηφίων, σε ποσοστά, το 2008 στα ειδικά μαθήματα

     

    Αριθμός εξετασθέντων

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ 

    00-05

    05-10

    10-12

    12-15

    15-18

    18-20

    ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

    2701

    2,33

    12,47

    21,39

    33,91

    24,80

    5,07

    ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

    2544

    5,81

    9,35

    8,21

    22,99

    37,50

    16,11

    ΑΓΓΛΙΚΑ

    8850

    6,07

    16,87

    15,66

    26,56

    26,41

    8,40

    ΓΑΛΛΙΚΑ

    998

    7,11

    29,55

    21,84

    21,94

    17,03

    2,50

    ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

    954

    18,23

    32,70

    15,51

    18,34

    11,42

    3,77

    ΙΤΑΛΙΚΑ

    88

    11,36

    5,68

    21,59

    29,54

    26,13

    5,68

    ΙΣΠΑΝΙΚΑ

    93

    0,00

    7,52

    13,97

    31,18

    31,18

    16,12

    ΑΡΜΟΝΙΑ

    695

    23,45

    24,17

    14,53

    18,41

    13,95

    5,46

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

    688

    2,47

    26,88

    20,34

    29,21

    17,29

    3,77

     

    © Στράτος Στρατηγάκης.