Νέα Τμήματα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 8/2/2009

 

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή της βάσης του 10, ενώ τα ΤΕΙ της περιφέρειας φτάνουν στην απόγνωση, λόγω έλλειψης φοιτητών, αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας να πάρει κάποια μέτρα, προχωρώντας σε μετονομασίες και ιδρύσεις νέων τμημάτων. Το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν κάποια τμήματα είναι μεγάλο, αφού στα πρώτα τρία έτη σπουδών έχουν μονοψήφιο αριθμό επιτυχόντων, χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που πέτυχαν φοιτούν κανονικά. Φέτος τέταρτη χρονιά θα αδειάσουν εντελώς και μοιραία θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.
Ποια ήταν η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που με τις ενέργειές του οδηγήθηκαν στο κλείσιμο; Καμία. Καθιέρωσε το μέτρο της βάσης του 10, χωρίς να έχει σχέδιο για το μέλλον των τμημάτων, που έχουμε όλοι πληρώσει για την ίδρυση και τη λειτουργία τους. Τρία χρόνια μετά προχώρησε σε κάποιες μετονομασίες και την ίδρυση νέων τμημάτων. Δεν μας πληροφόρησε όμως τι θα απογίνουν τα τμήματα χαμηλής ζήτησης.

Οι Μηχανολόγοι

Μία από τις θετικές μεταβολές είναι η μετονομασία των τμημάτων Μηχανικών Ενεργειακών Πόρων στην Κοζάνη και των Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας στο Βόλο σε Μηχανολόγους Μηχανικούς κάτι που επιτέλους θα δώσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των τμημάτων, που ταλαιπωρούνταν χωρίς λόγο στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη έχουμε το 2008 1.994 κενές θέσεις μόνο από την κατηγορία υποψηφίων του 90%. Βέβαια αυτές οι θέσεις είναι πλαστές αφού οι πραγματικές θέσεις το 2005 σε όλο το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ήταν 4.265 και το 2008 έφτασαν τις 6.070, τη στιγμή που χιλιάδες έμεναν κενές. Είχαμε δηλαδή σχεδόν 50% αύξηση στις προσφερόμενες θέσεις χωρίς αντίκρισμα, μόνο και μόνο για να φτάσουν οι συνολικοί εισακτέοι της χώρας σε νέο πλασματικό ρεκόρ. Από τις 6.070 θέσεις σε ολόκληρο το ΤΕΙ οι 4.300 έμειναν κενές.
Το Υπουργείο απαντά με την ίδρυση τμημάτων Μαιευτικής στην Κοζάνη και δύο τμημάτων στα Γρεβενά: Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και Επιχειρησιακής Πληροφορικής από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος και Εργοθεραπείας στην Κοζάνη από το επόμενο έτος.
Πρώτη παρατήρηση ότι η Φλώρινα αδικείται κατάφωρα, αφού στα τρία τμήματα που διαθέτει εισήχθησαν μόνο 2 φοιτητές στην κατηγορία του 90% και έμειναν 1.108 θέσεις, χωρίς την ίδρυση κανενός νέου τμήματος.  Άρα μάλλον το κριτήριο δεν είναι η κάλυψη των κενών θέσεων σκεφτόμαστε. Κοιτάζοντας στα Γρεβενά στο ένα τμήμα με 190 κενές θέσεις προστίθενται άλλα δύο, από φέτος. Άρα δεν προσπαθούν να καλύψουν τις χαμένες θέσεις το σιγουρεύουμε.
Επόμενη σκέψη είναι ότι τα τμήματα που ιδρύονται στα Γρεβενά λειτουργούν και στα κολέγια (το ένα τουλάχιστον). Η επικείμενη αναγνώριση των πτυχίων τους, που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη γράψει, θα αδειάσει από φοιτητές το τμήμα των Γρεβενών. Θνησιγενές λοιπόν το ένα τουλάχιστον από τα νέα τμήματα, αφού με την εισαγωγή της λογικής της αγοράς στην εκπαίδευση ο «καταναλωτής πτυχίου» θα αγοράσει το φθηνότερο προϊόν, που είναι το κολέγιο. Ήδη οι γονείς σκέφτονται ότι αντί να στέλνουν τα παιδιά τους στην επαρχία να σπουδάσουν  με κόστος απόκτησης πτυχίου 50.000€ να το κρατήσουν κοντά τους και να πληρώνουν δίδακτρα στα κολέγια.

Η Κομοτηνή

Δύο τα καινούρια τμήματα που ιδρύονται στην Κομοτηνή, που όχι μόνο δεν έχασε θέσεις, αλλά αντίθετα πέρυσι είχε αύξηση κατά 150 εισακτέους (ένα ολόκληρο τμήμα δηλαδή) γιατί είναι εκλογική περιφέρεια του κ. Στυλιανίδη.
Φτάνουμε λοιπόν να αντιληφθούμε ότι στην ίδρυση νέων τμημάτων δεν πρυτάνευσαν οι… πρυτάνεις, αλλά η φθηνή εκλογική σκοπιμότητα. Μεταφορά θέσεων στην περιφέρεια, αλλά στην περιφέρεια που εξυπηρετεί και άλλα συμφέροντα. Αυτές οι 400 θέσεις που μετέφερε ή ίδρυσε στην Κομοτηνή ο κ. Στυλιανίδης σημαίνουν 2.000 φοιτητές και στα τέσσερα έτη σπουδών, δηλαδή 2.000.000€ το μήνα και κάθε μήνα στη πόλη. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για έναν υποβαθμισμένο νομό, που έχει ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, αλλά όχι μέσω της εκπαιδευτικής πολιτικής, βάζοντας το χέρι στις τσέπες μας. Γιατί στην Ελλάδα κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της εκπαιδευτικής πολιτικής και το λογαριασμό πληρώνουν οι οικογένειες που προσπαθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ανδρέας Τρούμπης, αδυνατώντας να δεχθεί τον οικονομικό μαρασμό του πανεπιστημίου, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης. Η παραίτησή του δεν έγινε δεκτή από τη Σύγκλητο του πανεπιστημίου, που δήλωσε ότι τον στηρίζει και θα παραιτηθεί σύσσωμη αν δεν ανατραπεί η σε βάρος του πανεπιστημίου Αιγαίου πολιτική της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Υποχρηματοδότηση λοιπόν είναι το πρόβλημα τη στιγμή που ανακοινώνεται η λειτουργία του νέου τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στη Λήμνο, που ακόμη δεν μπορεί να της εξασφαλίσουν κανονική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Η διασπορά του Πανεπιστημίου και σε έκτο νησί αυξάνει προφανώς πολύ το κόστος λειτουργίας, πράγμα που δεν συμβαδίζει με την υποχρηματοδότηση. Να θυμίσουμε εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο  Θράκης εξυπηρετούν εθνικούς σκοπούς. Η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτρέπει τη δημιουργία νέων γκρίζων ζωνών από τους γείτονές μας, δίνοντας ζωή στα νησιά μας, όμως η πολιτεία το αφήνει στην τύχη του.

 

Νέα τμήματα ΑΕΙ 2009-2010

 

ΙΔΡΥΜΑ

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

ΕΔΡΑ

1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΛΗΜΝΟΣ

2

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

3

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Νέα τμήματα ΤΕΙ 2009-2010

4

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

ΚΟΖΑΝΗ

5

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

6

Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

7

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΑ

8

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

9

Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

10

Τ.Ε.Ι.

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

11

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΡΙΚΑΛΑ

12

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΛΕΥΚΑΔΑ

13

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

14

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΣΕΡΡΕΣ

15

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ

ΔΡΑΜΑ

16

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

ΓΡΕΒΕΝΑ

 

Μετονομασίες τμημάτων

 

ΙΔΡΥΜΑ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

1

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

2

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ

3

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

4

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

5

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΠΑΡ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

6

Τ.Ε.Ι. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ)

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

7

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

8

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

9

Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΕΩΝ

ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΒΙΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

10

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

11

Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

12

Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ – ΑΛΙΕΙΑΣ

ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

13

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

14

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ)

ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 

Νέα τμήματα ΤΕΙ από 2010-2011

 

ΙΔΡΥΜΑ

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ

1

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΖΑΝΗ)

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

2

Τ.Ε.Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

3

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

4

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΡΤΑ)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

5

Τ.Ε.Ι. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ

6

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ (ΠΑΡ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ)

ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ

7

Τ.Ε.Ι. ΣΕΡΡΩΝ

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ

Νέα τμήματα ΤΕΙ από 2011-2012

 

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ (ΠΑΡ. ΔΡΑΜΑΣ)

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 

© Στράτος Στρατηγάκης.