Η εγγραφή των επιτυχόντων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 6/9/2009

 

Οι νέοι φοιτητές ξεκινούν τη φοιτητική τους ζωή. Πρώτο βήμα η εγγραφή τους στη σχολή που πέτυχαν.  Από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009 γίνονται οι εγγραφές των νέων φοιτητών.
Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ, αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2009.
Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη γραμματεία της σχολής ή του τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
-Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο (90% και 10%) και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄ (90%)  υποβάλλουν και αντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.
Απαραίτητη είναι η αστυνομική ταυτότητα.
Οι αιτήσεις για μετεγγραφές γίνονται κάθε χρόνο 1-15 Νοεμβρίου στο τμήμα προορισμού. Άρα όσοι ενδιαφέρονται για μετεγγραφή κάνουν τώρα την εγγραφή τους στο τμήμα που πέτυχαν και το Νοέμβριο την αίτηση μετεγγραφής.

Η τόνωση της οικονομίας

Το εμπορικό πανηγύρι άρχισε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τα φοιτητικά πακέτα για το μετανάστη φοιτητή δίνουν και παίρνουν. Τα καταστήματα έχουν ειδικά σετ προϊόντων για τους πρωτοετείς φοιτητές. Βλέπουμε από τις συνθέσεις των προϊόντων που πωλούν ότι το επίπεδο ζωής των πρωτοετών φοιτητών έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως όλων μας άλλωστε. Ο τρόπος γνωστός: τα δάνεια. Έτσι εκτός όλων των άλλων δανείων έχουμε και τα φοιτητικά δάνεια, που σκοπό έχουν να ξελασπώσουν την οικογένεια από τη δύσκολη κατάσταση. Στο εξωτερικό τα φοιτητικά δάνεια σκοπό έχουν να βοηθήσουν το φοιτητή να πληρώσει τα δίδακτρά του και να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ναι τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι όλα κρατικά, δεν υπάρχουν ιδιωτικά, αλλά έχουν δίδακτρα. Πολλές φορές όμως οι φοιτητές υποτιμούν το ζήτημα του δανεισμού και ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή υπερχρεωμένοι. Προσοχή λοιπόν.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν ήδη νοικιάσει τα καλά σπίτια και όλος ο χορός γύρω από τον ευτυχισμένο πρωτοετή έχει στηθεί.  Φυσικά στην Ελλάδα η υποστήριξη από την οικογένεια είναι δεδομένη και φτάνει μέχρι την υπερβολή της ελληνίδας μητέρας που στέλνει στο φοιτητή τα… ταπεράκια με το φαγητό. Αυτή η υπερβολή βρήκε και την εμπορική της έκφραση, απίστευτο το ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο. Έτσι υπάρχει εταιρεία που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει το φοιτητή. Αναλαμβάνει κάθε Κυριακή τη διανομή σε όλη την Ελλάδα του φαγητού στους φοιτητές, ώστε να μη στερηθούν το φαγητό της μανούλας… Υπερβολές που δεν αφήνουν τα παιδιά να μεγαλώσουν.

Θα ξεκινήσει η χρονιά;

Ανησυχίες δημιουργούνται από το κλίμα που διαμορφώνεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την επικείμενη αδειοδότηση των κολεγίων. Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να ακυρώσουν την αδειοδότηση των κολεγίων. Παραιτήθηκε από την επιτροπή ελέγχου και ο εκπρόσωπος των ΑΕΙ, τον προηγούμενο μήνα,  και τώρα ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ καταγγέλοντας ελλιπείς ελέγχους και παρατυπίες στη λειτουργία της επιτροπής. Από την άλλη τα κολέγια βιάζονται να νομιμοποιηθούν, ώστε να μη χάσουν τη χρονιά και οι νέοι θέλουν επιτέλους να γνωρίζουν τα δεδομένα ώστε να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Αν προσθέσετε και τις φήμες για εκλογές το φθινόπωρο έχετε έτοιμη τη… σαλάτα της παιδείας μας για ακόμη ένα φθινόπωρο. Καλή χρονιά

© Στράτος Στρατηγάκης.