Η πολυτάλαντη Ιωάννα που δεν αντέχει το σχολείο

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 25/10/2009

 

Η Ιωάννα είναι ένα ταλαντούχο παιδί, που στο σχολείο είναι η «κακή» μαθήτρια. Ζωγραφίζει, τραγουδάει σε ένα εφηβικό συγκρότημα, είναι ένα ζωντανό παιδί γεμάτο ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Στα μαθήματα όμως δεν τα καταφέρνει. Δεν μπόρεσε να την κερδίσει το σχολείο, δεν διάβασε όταν έπρεπε με αποτέλεσμα να μείνει πίσω και να νιώσει ακόμη πιο μακριά. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο στο Λύκειο, με αποτέλεσμα να σκεφτεί να πάει σε τεχνικό λύκειο, με την ελπίδα να τελειώσει ευκολότερα, να πάρει το «χαρτί» και να ησυχάσει από την πίεση των γονιών, που έχουν το δίκιο τους. Βλέπετε μέσα στο σχολείο δεν υπάρχει χώρος για παιδιά με καλλιτεχνικό ταλέντο. Αυτό το παιδί και πολλά άλλα δεν έχουν από κάπου να πιαστούν, δεν μπορούν να είναι σε κάτι επαρκή, η μία αποτυχία διαδέχεται την άλλη κι έτσι, μη έχοντας από πουθενά να πιαστούν και να νιώσουν υποφερτά εγκαταλείπουν την προσπάθεια και στη συνέχεια το ίδιο το σχολείο. Στο πρόγραμμα του λυκείου δεν προβλέπονται ώρες για οτιδήποτε σχετίζεται με την τέχνη, όπου θα μπορούσε να νιώσει ότι σε κάποιο τομέα τα καταφέρνει και να μην έχει τη πίκρα της αποτυχίας σε όλα.
Στο σχολείο το μάθημα τους φαίνεται βαρετό, δεν αντέχουν όλη μέρα καρφωμένοι στο θρανίο, να μην κάνουν κάτι δημιουργικό, απλά να βλέπουν καθηγητές να διαδέχονται ο ένας τον άλλο και να τους μιλάνε για πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν.
Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να κοπιάσουν για να μάθουν, όμως δεν μπορεί το σχολείο να κερδίσει το ενδιαφέρον τους. Πέρα από τα μαθήματα δεν υπάρχει τίποτε άλλο, καμία δραστηριότητα να σπάει τη μονοτονία, να τα κάνει χαρούμενα, έστω για λίγο.
Το σχολείο είναι παλιό, βρώμικο (η καθαρίστρια είναι με σύμβαση 480€ το μήνα, το σχολείο πάνω από 1.000 τετραγωνικά, απλά δε γίνεται να είναι καθαρό μ’ αυτές τις συνθήκες) οι τουαλέτες σε κακή κατάσταση χρειάζονται ανακατασκευή μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του σχολείου, όμως χρήματα δε δίνονται. Απωθητικό το κτίριο, με χρώματα μονότονα, πολύ… καθωσπρέπει για να αρέσουν στα παιδιά, τουαλέτες που σιχαίνεσαι να μπεις, πώς ν’ αρέσει στα παιδιά, πώς να το σεβαστούν, πώς να το αγαπήσουν.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτά τα παιδιά, ούτε να σκεφτούμε τρόπους να κάνουμε το σχολείο ελκυστικό, ώστε να αρέσει στα παιδιά, να έρχονται χαρούμενα και να μαθαίνουν. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για όλα αυτά γιατί δεν έχουμε λύσει ακόμη τα στοιχειώδη: τα σχολεία για μία ακόμη χρονιά δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές. Δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργήσουν ούτε στοιχειωδώς. Όπως πέρυσι δώσαμε συγχαρητήρια στον κ. Στυλιανίδη γιατί έκανε το αυτονόητο, έτσι φέτος πρέπει να πούμε ότι αυτή η κατάσταση έχει ονοματεπώνυμο: ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι ο υπεύθυνος για το φετινό μπάχαλο, που μας αναγκάζει να κουβεντιάζουμε πάλι για τα ίδια πράγματα, μη μπορώντας να ξεφύγουμε και να κουβεντιάσουμε για τα σημαντικά και ουσιαστικά.
Από τη μία δεν έχουμε το στοιχειώδες προσωπικό για να λειτουργήσουν τα σχολεία, από την άλλη έχουμε τις μεγαλόστομες δηλώσεις της νέας υπουργού περί γενίκευσης του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με πλήρες πρόγραμμα. Πώς θα λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο όταν η διπλοβάρδια καλά κρατεί; Όταν στα νηπιαγωγεία δεν μπορούν να πάνε όλα τα παιδιά γιατί δεν χωράνε στα υπάρχοντα σχολεία, με αποτέλεσμα να γίνεται κλήρωση; Καλό είναι να υπάρχουν στόχοι, σωστό είναι το μέτρο της γενίκευσης του ολοήμερου σχολείου, αλλά σε ένα άλλο κράτος, ένα κράτος που έχει σχολεία που να χωράνε τους μαθητές του, είναι καθαρά και έχουν εκπαιδευτικούς να διδάξουν. Σε ένα τέτοιο κράτος μπορούμε να μιλάμε για ολοήμερο σχολείο, μπορούμε να ασχολούμαστε με παιδιά όπως η Ιωάννα. Μέχρι να φτάσουμε σε ένα τέτοιο κράτος καλό είναι να βάζουμε εφικτούς στόχους και να σταματήσουμε τα μεγάλα λόγια.

Βαριές "καμπάνες"για τα ξενόγλωσσα βιβλία

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Περίπου 600.000 μαθητές θα αγοράσουν βιβλία εκμάθησης ξένων γλωσσών αυτό το μήνα. Ο τζίρος τεράστιος. Οι τιμές εξαιρετικά ακριβές δημιουργούν απορίες χρόνια τώρα στους γονείς και το συναίσθημα ότι πάλι μας πιάνουν… κώτσους.
Το θέμα όμως ξεκαθάρισε η επιτροπή ανταγωνισμού, που έριξε βαριές καμπάνες σε εκδοτικές εταιρείες και χονδρεμπόρους. Διαπίστωσε λοιπόν ότι καρτέλ δεν υπήρχε μόνο στο γάλα, αλλά και στο ξενόγλωσσο βιβλίο. Σε ένα ακόμη τομέα της οικονομίας ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί. Τα κέρδη αυξάνονται κατακόρυφα, αν αντί να «πολεμούν» οι εταιρείες μεταξύ τους κάνουν μια συμφωνία κυρίων. Έτσι ένα βιβλίο που στην Πολωνία κοστίζει € 18,5, στην Αγγλία (χώρα έκδοσης) κοστίζει € 23,3, στην Ελλάδα κοστίζει €38!!! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεννόησης των εταιρειών και της επιβολής απαγόρευσης ανεξάρτητων εισαγωγών, απαγόρευσης, δηλαδή, ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων στην ΕΕ.  Η άλλη παρανομία ήταν ο καθορισμός της λιανικής τιμής των βιβλίων. Φυσικά θα υποβληθούν εφέσεις, που πιθανό να μειώσουν τα πρόστιμα, που ίσως και να μη πληρωθούν ποτέ. Δε μας ενδιαφέρει αυτό όμως τώρα. Σημασία έχει ότι καταλάβαμε γιατί τα ξενόγλωσσα βιβλία των παιδιών μας ήταν τόσα χρόνια τόσο ακριβά. Η απόφαση καταδικάζει πράξεις από το 2002, η υπόθεση είναι πολύ παλιά και ξεκίνησε με καταγγελία των βιβλιοπωλείων Φλωράς το… 2003. Χρειάστηκαν δηλαδή έξι (!!!) χρόνια για να ξεκαθαρίσει το θέμα, χρόνια στα οποία οι γονείς πλήρωναν αγόγγυστα. 
Για να αντιληφθείτε τη διαφορά τα βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών βιβλίων κοστίζουν λιγότερο από 1€ το ένα και πωλούνται περίπου 2€.
Αν σκεφτούμε, μάλιστα, ότι τα παιδιά μας αγόραζαν δύο φορές ξενόγλωσσα βιβλία, μία για το φροντιστήριο και μία για το σχολείο (αυτά τα πλήρωνε το κράτος μέχρι φέτος) καταλαβαίνουμε τα κέρδη, αλλά αντιλαμβανόμαστε και την ολιγωρία των υπευθύνων της εκπαίδευσης, που τόσα χρόνια δεν είχαν εκδώσει σχολικά βιβλία ξένων γλωσσών, ως ώφειλαν. Φέτος κυκλοφορούν τα βιβλία αγγλικών για τους μαθητές του Γυμνασίου για πρώτη φορά από τον ΟΕΔΒ με την ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τόσα χρόνια πλήρωνε το κράτος υπερτιμημένα βιβλία, που επέλεγε κάθε εκπαιδευτικός χωριστά. Ιδού ο ορισμός της κρατικής σπατάλης. Αυτό ίσως μας δώσει να καταλάβουμε ότι όταν μιλάμε για κρατική σπατάλη οι επωφελούμενοι δεν είναι οι απλοί πολίτες, αλλά μεγάλες εταιρείες με προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Γι’ αυτό η κρατική σπατάλη όλο καταγγέλλεται και τέλος δεν έχει.
Η επιτροπή ανταγωνισμού με δύο αποφάσεις που έλαβε στις 27 Ιουλίου και 6 Αυγούστου καταδίκασε σε βαριά πρόστιμα, ύψους σχεδόν 16 εκατομμυρίων €, χονδρέμπορους και εκδοτικούς οίκους. Τα πρόστιμα βλέπετε στον πίνακα και από το ύψος τους καταλαβαίνουμε το τα υπερκέρδη, που αποκόμιζαν τόσα χρόνια από τους γονείς και το κράτος. Φυσικά η υπόθεση θα έχει συνέχεια στα δικαστήρια. Να δούμε αν τελικά αλλάξει κάτι στην αγορά του ξενόγλωσσου βιβλίου ή θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε υπερβολικές τιμές, όπως και σε πολλά άλλα είδη.

Πρόστιμα επιτροπής ανταγωνισμού

Χονδρέμποροι

Πρόστιμο σε €

Απόλλων ΑΕ

3.922.546,67

Ευσταθιάδης ΑΕ

6.684.165,15

Εκδοτικοί Οίκοι

 

BURLINGTON B.V

3.619.144.92

PEARSON LTD

1.449.052.32

ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΑΕ

270.559,50

OXFORD

15.000

HILLSIDE PRESS

15.000

Σύνολο

15.975.551.32

© Στράτος Στρατηγάκης.