Οι ημερομηνίες και οι παγίδες για τις πανελλήνιες εξετάσεις

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 20/2/2012

 

Πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως κάθε χρόνο, το Φεβρουάριο, με την αίτηση – δήλωση των τελειόφοιτων μαθητών και αποφοίτων υποψηφίων για τη συμμετοχή τους ή όχι στις εξετάσεις επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η αίτηση – δήλωση είναι υποχρεωτική και σκοπό έχει να γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας πόσοι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε κάθε μάθημα, ώστε να οργανώσει όλη τη διαδικασία των εξετάσεων. Η προθεσμία υποβολής είναι από 10 έως 28 Φεβρουαρίου και η υποβολή της γίνεται από το σχολείο ηλεκτρονικά.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος φαίνεται ότι καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας να γνωρίζουν έγκαιρα οι υποψήφιοι τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διαγωνιστούν. Ανακοινώθηκε, πρώτη φορά τόσο νωρίς το πρόγραμμα των εξετάσεων, αλλά εκκρεμεί η ανακοίνωση για τις ειδικές κατηγορίες, όπου αναμένεται να έχουμε αλλαγές μετά το περυσινό μπάχαλο, και φυσικά ο αριθμός των εισακτέων, που είναι αποφασιστικής σημασίας πια, γιατί αναμένεται νέα μείωση του αριθμού τους, που θα δυσκολέψει την πρόσβαση των υποψηφίων στις ανώτατες σχολές.

Ποιους αφορά

Α. Γενικό Λύκειο

1. Μαθητές της Γ Λυκείου που θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δηλώνουν:

 • Το μάθημα επιλογής γενικής παιδείας που θα εξεταστούν (6ο μάθημα)
 • Αν θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 • Αν θα εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα
 • Αν είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ (Γυμναστικές Ακαδημίες), Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (ημερήσια) και τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού (ημερήσια και εσπερινά).

2. Μαθητές της Γ Λυκείου που θα αποκτήσουν απολυτήριο με ενδοσχολικές εξετάσεις.
Δηλώνουν οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι αυτό το απολυτήριο αναγράφει ότι αποκτήθηκε με ενδοσχολικές εξετάσεις και δεν αναγνωρίζεται για την εγγραφή σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
3.Απόφοιτους προηγούμενων ετών που θα εξεταστούν ξανά στις πανελλαδικές.
Δηλώνουν:

 • Την κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας θα εξεταστούν.
 • Το μάθημα επιλογής γενικής παιδείας που θα εξεταστούν (6ο μάθημα)
 • Αν θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 • Αν θα εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα
 • Αν είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ (Γυμναστικές Ακαδημίες), Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού.

Β. ΕΠΑΛ

του Στράτου Στρατηγάκη

 

1. Μαθητές της Γ Λυκείου και απόφοιτοι κάθε τύπου Τεχνικού Λυκείου που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με την ομάδα Α (μόνο για ΤΕΙ) δηλώνουν:

 • Την ειδικότητα στην οποία θα είναι υποψήφιοι.
 • Αν θα εξεταστούν σε ειδικά μαθήματα.
 • Αν είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (ημερήσια) και τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού (ημερήσια και εσπερινά).

2. Μαθητές της Γ Λυκείου και απόφοιτοι κάθε τύπου Τεχνικού Λυκείου που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι με την ομάδα Β (για ΑΕΙ και ΤΕΙ) δηλώνουν:

 • ποιο από τα 5 μαθήματα επιλογής θα δώσουν πανελλαδικά
 • Αν θα εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
 • Αν θα εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα
 • Αν είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ (Γυμναστικές Ακαδημίες), Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές (ημερήσια) και τις Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού (ημερήσια και εσπερινά).
 • Τα μαθήματα ειδικότητας στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά .

Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

• Οι απόφοιτοι γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ (ομάδα Β) των δύο τελευταίων ετών που είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν νέο μηχανογραφικό χωρίς νέα εξέταση δεν έχουν αυτό το δικαίωμα από φέτος. Διάφορες φήμες που κυκλοφορούν ότι θα επανέλθει η κατηγορία του 10% δεν πιστεύω ότι ευσταθούν διότι σε μία χώρα υπό κατάρρευση ο περιορισμός του αριθμού των εισακτέων είναι προτεραιότητα ώστε να μειωθεί το κόστος της εκπαίδευσης.
Η επιλογή του 6ου μαθήματος είναι συνδεδεμένη με τα επιστημονικά πεδία που μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος.
• Όσοι επιλέξουν να εξεταστούν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ως 6ο μάθημα. Ο βαθμός στο μάθημα επηρεάζει τον υπολογισμό των μορίων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, γιατί ο γενικός βαθμός πρόσβασης υπολογίζεται από το μέσο όρο των 7 μαθημάτων και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Αν λοιπόν κάποιος υποψήφιος δεν γράψει καλά χαλά το βαθμό του σε όλα τα πεδία. Αν ο υποψήφιος δεν προσέλθει στις εξετάσεις τότε παίρνει βαθμό μηδέν και χάνει πάρα πολλά μόρια.
• Όσοι επιλέξουν να εξεταστούν σε ειδικό μάθημα ή είναι υποψήφιοι για τις στρατιωτικές, αστυνομικές, γυμναστικές ακαδημίες και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού και δεν προσέλθουν στις εξετάσεις αποκλείονται από τις συγκεκριμένες σχολές χωρίς καμία άλλη επίπτωση στις υπόλοιπες σχολές όλων των πεδίων. Στο ειδικό μάθημα πρέπει ο υποψήφιος να γράψει πάνω από 10 για να συμμετάσχει στην επιλογή για τη σχολή που το έχει ως προαπαιτούμενο.
• Όσοι υποψήφιοι επιλέξουν στρατιωτικές, αστυνομικές και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού πρέπει να γνωρίζουν ότι η δήλωσή τους αυτή δεν είναι αρκετή. Είναι απαραίτητο να καταθέσουν και αίτηση στις σχολές αυτές όταν εκδοθεί η αντίστοιχη εγκύκλιος εισαγωγής. Αν δεν καταθέσουν την αίτηση αποκλείονται από την εισαγωγή τους σε αυτές τις σχολές.
• Στους πίνακες και τα σχήματα που ακολουθούν μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται ώστε να κάνετε τις επιλογές που σας ταιριάζουν. Εύστοχη είναι η επιλογή στην οποία δεν έχουμε απώλεια μορίων, ενώ επιτρεπτή είναι η επιλογή στην οποία έχουμε απώλεια μορίων, δηλαδή διαγωνιζόμαστε με άριστα τα 18.600 μόρια. Η διαφορά αυτή είναι η μέγιστη δυνατή. Συνήθως η πραγματική διαφορά είναι μικρότερη και εξαρτάται από τις επιδόσεις του υποψηφίου στα βασικά μαθήματα κάθε πεδίου.