Η επαναφορά της κατηγορίας του 10%

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 4/3/2012

 

Η κατηγορία του 10% είχε την έννοια της οριζόντιας μετακίνησης φοιτητών από τη μία σχολή στην άλλη σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι είχαν κάνει λάθος επιλογή, αφού οι υποψήφιοι δεν συμμετείχαν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά απλά κατέθεταν ξανά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Τη ρύθμιση αυτή κατήργησε πέρυσι ο κ. Πανάρετος, θεωρώντας την άχρηστη, ψηφίζοντας στη βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το δίλημμα στη λάθος στιγμή

Το Σεπτέμβρη όποιος δεν είχε μείνει ικανοποιημένος από τη σχολή στην οποία πέτυχε ήξερε ότι πρέπει να ξαναδιαβάσει και να εξεταστεί εκ νέου στις πανελλήνιες εξετάσεις. Και ενώ πήρε τις αποφάσεις του, ξαφνικά του αλλάζουν τα δεδομένα, τώρα που κοντεύει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Είναι σα να ξεκίνησε το ματς και στο δεύτερο ημίχρονο να αλλάζουν οι κανόνες. Το δίλημμα για κάποιους θα είναι μεγάλο: να αποσύρουν την αίτηση να εξεταστούν ξανά στις πανελλήνιες εξετάσεις και να καταθέσουν το  μηχανογραφικό τους με την κατηγορία του 10% ή να συνεχίσουν το διάβασμα και να δώσουν ξανά εξετάσεις ρισκάροντας πιθανό να χαλάσουν τη βαθμολογία τους; Ποιος μπορεί άραγε να τους απαντήσει;

Η αδικία

Όταν κατάργησε την κατηγορία του 10% ο κ. Πανάρετος έδωσε εντολή να μπουν δυσκολότερα θέματα που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις βάσεις. Αυτό ήταν πολύ καλό (γιατί είχαμε γεμίσει αριστούχους) και μπορούσε να το κάνει άφοβα, αφού δεν είχε την έγνοια να κρατηθεί η ισορροπία με τους υποψήφιους της προηγούμενης χρονιάς, με δεδομένη την κατάργηση της κατηγορίας του 10%, όπου έμπαιναν μαζί οι υποψήφιοι των δύο τελευταίων ετών. Τώρα με την επαναφορά της κατηγορίας του 10% ευνοούνται οι υποψήφιοι του 2010, αφού είχαν πολύ υψηλότερες επιδόσεις από τους υποψηφίους του 2011. Είναι λογικό λοιπόν να νιώθουν αδικημένοι οι περυσινοί υποψήφιοι, αφού η, υποτίθεται ευνοϊκή ρύθμιση, ωφελεί τους… προπέρσινους, αφήνοντάς τους με το δίλημμα.

Ράβε-ξήλωνε

Η αλλαγή της αλλαγής του νόμου απλά γελοιοποιεί τον «μεταρρυθμιστή». Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν υπάρχει σχέδιο και απλά προσπαθούν να κάνουν και κάποια ευνοϊκή ρύθμιση, ενόψει εκλογών. Η κατάργηση του 10% μείωνε τον αριθμό των εισακτέων κατά 8.000, χωρίς αυτό να γίνει ευρύτερα αντιληπτό, πράγμα απαραίτητο, αφού θα έχουμε συγχωνεύσεις και κλείσιμο περίπου 100 τμημάτων λόγω της πτώχευσης και της επιτήρησης στην οποία βρισκόμαστε. Τώρα θα εισαχθούν περισσότεροι και μετά θα κλείσουν μαζικά δεκάδες τμήματα για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών μας.
Μέχρι το 2009 υπήρχε μία αρχή στο σύστημα εισαγωγής: κάθε αλλαγή ίσχυε από την επόμενη χρονιά. Από το 2009 και μετά οι αλλαγές αιφνιδιάζουν τους υποψηφίους, αφού η άρπα-κόλα έγινε ο κανόνας.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: το 2010 ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε ότι τα τμήματα ζωικής παραγωγής των ΤΕΙ εντάσσονται στο 3ο πεδίο, όπου ανήκουν και οι κτηνιατρικές σχολές. Για να μην φανεί αιφνιδιασμός αποφάσισαν αυτό να ισχύσει από το 2011. Όταν ήρθε η ώρα να το εφαρμόσουν, ένοα χρόνο μετά, ξέχασαν ότι το είχαν ψηφίσει την προηγούμενη χρονιά και αναγκάστηκαν να ξαναψηφίσουν την ακύρωση της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης. Προφανώς δεν είναι σημαντικό είναι όμως ενδεικτικό της προχειρότητας που μας κυβερνά…