Καταργούνται τα "ψιλά" γράμματα

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 1/4/2012

Αλλαγές στις ειδικές κατηγορίες για εισαγωγή σε ΑΕΙ- ΤΕΙ

Τα καλά νέα ανακοινώνονται πριν τις εκλογές. Τα κακά νέα μετά. Οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Ανακοινώθηκαν, λοιπόν, οι αλλαγές στις ειδικές κατηγορίες και κατατέθηκε η σχετική τροπολογία προς ψήφιση στη βουλή πριν κλείσει για τις εκλογές. Οι αλλαγές αυτές έρχονται να αναιρέσουν τις αδικίες που δημιούργησε το Υπουργείο Παιδείας πέρυσι με την κατάργηση των μετεγγραφών. Συγκεκριμένα καταργούνται όλα τα «ψιλά» γράμματα στους δικαιούχους ένταξης στις ειδικές κατηγορίες, που έφεραν πέρυσι σε αδιέξοδο 564 υποψηφίους, που δεν τα πρόσεξαν, δήλωσαν ότι ανήκουν σε ειδική κατηγορία, ενώ δεν ανήκαν. Οι υποψήφιοι αυτοί διαγράφηκαν από τη σχολή επιτυχίας τους και, ευτυχώς, το Υπουργείο Παιδείας τους ενέγραψε στη σχολή που θα πετύχαιναν αν δεν ανήκαν στην ειδική κατηγορία. Η ταλαιπωρία τους ήταν μεγάλη, αλλά και η αγωνία τους αφού ο νόμος έλεγε ότι έπρεπε να αποκλειστούν για δύο χρόνια από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Σε αναγνώριση του παράλογου του συστήματος το Υπουργείο κατάργησε τα «ψιλά» γράμματα, αλλά και το εισοδηματικά κριτήρια, που ίσχυαν μόνο για τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, και δημιουργούσαν ζητήματα ισονομίας των πολιτών, όπως λέγαμε από τη στιγμή της καθιέρωσής τους.
Οι πολύτεκνοι δεν έχουν πλέον κανένα περιορισμό στην ηλικία των παιδιών τους, άρα η ένταξή τους στην ειδική κατηγορία ισχύει για όλα τα παιδιά τους.
Οι τρίτεκνοι δεν έχουν τον περιορισμό το μεγαλύτερο παιδί τους να μην έχει συμπληρώσει το 26ο έτος της ηλικίας του.
Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη δεν έχουν τον περιορισμό να μην φοιτά ο αδελφός τους στο τελευταίο έτος σπουδών, αλλά μόνο να είναι προπτυχιακός φοιτητής στο πρώτο πτυχίο.
Οι υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους εκτός από την περίπτωση της κινητικής αναπηρίας προστίθενται οι εξής περιπτώσεις είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne.
Επιπλέον εντάσσονται στην ειδική κατηγορία τα παιδιά πολύδυμων οικογενειών, δηλαδή δίδυμα, τρίδυμα κτλ που πέρυσι δεν είχαν σκεφτεί ότι θα έπρεπε να έχουν την ίδια μεταχείριση με τα παιδιά που έχουν αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Τι ξέχασαν

Δεν έλαβαν υπόψη τους τα παιδιά που δίνουν ταυτόχρονα εξετάσεις χωρίς να είναι δίδυμα ή πολύδυμα. Όταν, για παράδειγμα, δύο παιδιά έχουν ένα χρόνο διαφορά και ο ένας δίνει εξετάσεις ως απόφοιτος και ο άλλος δίνει εξετάσεις ως μαθητής της Γ Λυκείου. Θα έπρεπε να εντάσσονται στην κατηγορία των πολυδύμων, γιατί αποτελούν την ίδια περίπτωση. Ο σωστός ορισμός της περίπτωσης θα ήταν παιδιά που δίνουν ταυτόχρονα εξετάσεις, αν και εδώ θα είχαμε το φαινόμενο να δίνουν εξετάσεις μεγαλύτερα αδέλφια, ήδη φοιτητές, για να διευκολύνουν τα μικρότερα αδέλφια τους. Αντιμετωπίζεται όμως και αυτό, αφού θα μπορούσε αν δεν γραφόταν ο επιτυχών στη σχολή επιτυχίας του θα έχανε ο μικρότερος αδελφός το δικαίωμα και θα φοιτούσε στη σχολή επιτυχίας με τη γενική σειρά.
Ξέχασαν να καταργήσουν τον περιορισμό της ένταξης των υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες για μία μόνο διοικητική περιφέρεια γιατί δημιουργεί ανισότητες γεωγραφικής φύσεως. Οι υποψήφιοι της Δυτικής Μακεδονίας έχουν πολύ λίγες επιλογές, αφού το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας και το ΤΕΙ δεν έχουν όλη τη γκάμα σχολών, ενώ ένας κάτοικος Θεσσαλονίκης έχει όλες τις επιλογές. Ακόμη ένας υποψήφιος που εντάσσεται σε ειδική κατηγορία μπορεί να έχει κάποιο συγγενή που θα τον φιλοξενήσει στις σπουδές του, αφού δεν υπάρχει φοιτητική μέριμνα. Καλό θα ήταν να αποφασίσει ο ίδιος αν θα δηλώσει ή όχι τη σχολή, γνωρίζοντας ότι αν πετύχει σ’ αυτή δεν έχει δικαίωμα μετακίνησης. Η  Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν το ξέχασαν, απλά δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Μία απλή Υπουργική απόφαση αρκεί.

Τι θα μπορούσαν να σκεφτούν

Ο ορισμός ειδικών θέσεων για κάθε κατηγορία υποψηφίων (άλλες θέσεις για πολύτεκνους, άλλες θέσεις για τρίτεκνους και άλλες θέσεις για τους υποψηφίους που ανήκουν στα κοινωνικά κριτήρια δημιουργεί το πρόβλημα κάπου να λείπουν θέσεις και κάπου να περισσεύουν, αφού δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσοι ακριβώς πολύτεκνοι και πόσοι τρίτεκνοι θα εμφανιστούν κάθε χρόνο. Θα ήταν λογικότερο να μην χωρίζουν τις θέσεις σε τρεις κατηγορίες, αλλά οι υποψήφιοι που ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία να μπαίνουν  όλοι μαζί στην επιλογή για το 20% των θέσεων, όπως λέει ο νόμος. Στον πίνακα βλέπετε την ανισορροπία που δημιουργήθηκε, αφού η βάση των πολυτέκνων στου Αρχιτέκτονες της Αθήνας ήταν 7258 μόρια και η βάση των τριτέκων ήταν 19289.
Ακόμη οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών που μένουν κενές θα μπορούσαν να δίνονται στη γενική κατηγορία.

Τι δεν μας είπαν

Δεν μας είπαν τον αριθμό των εισακτέων, αφού αυτό ανήκει στα κακά νέα που πιθανόν να μάθουμε μετά τις εκλογές. Αναμένεται μείωση του αριθμού των εισακτέων, γεγονός που θα αυξήσει το βαθμό δυσκολίας στην εισαγωγή. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θέσεων που θα κοπούν, αν κοπούν.
Δεν μας είπαν ούτε τον αριθμό των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές, παρότι βγήκε η προκήρυξη για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές.
Υπήρξε και η διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι δεν θα αλλάξει ο αριθμός των εισακτέων, αλλά δεν ανακοινώθηκαν οι εισακτέοι ανά σχολή. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, είναι λογικό να σκεφτούμε ότι κάτι θέλουν να κρύψουν, διαφορετικά θα ανακοίνωναν τους εισακτέους.
Μην ξεχνάμε ότι μένουν λιγότερες από 60 μέρες μέχρι την έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων. Καλό θα ήταν να μάθουμε τα πάντα για τις εισαγωγικές εξετάσεις μαζί και όχι αποσπασματικά και σε δόσεις…

Βάσεις Αρχιτεκτόνων το 2011 για τις διάφορες κατηγορίες

 

Γενική Σειρά Πολύτεκνοι Τρίτεκνοι Κοινωνικά κριτήρια

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

21715 7258 19289 21377

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας (Βόλος)

20203 17042 17856 19241

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλονίκης

21258 19884 20869 20921

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θράκης (Ξάνθη)

19323 13392 18990 18744

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πάτρας

20522 17353 19381 20452

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολ. Κρήτης (Χανιά)

19532 9867 18493 18627