Αλλάζουμε για να φαίνεται ότι κάνουμε

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 22/7/2012

 

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η ονομασία του Υπουργείου Παιδείας για το 2012. Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ήταν το όνομα του Υπουργείου πέρυσι και Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μόλις πριν από τρία χρόνια. Αλλάζουμε για να φαίνεται ότι κάνουμε. Έγινε μόδα πια η αλλαγή ονόματος και αντικειμένου στα Υπουργεία στην απεγνωσμένη προσπάθεια να φανεί κάποια παραγωγή έργου. Έτσι τώρα έχουμε τη συγχώνευση του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Πολιτισμού και τη μεταφορά της έρευνας από το Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης (από όπου είχε πάει στο Παιδείας). Είναι μια πρόταση διακυβέρνησης και αυτή, που κάποια βάση θα έχει, δεν γίνεται να μην έχει. Αναζητάς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρότασης, αλλά δεν βρίσκεις καμία μελέτη που να εξηγεί την αναγκαιότητα του εγχειρήματος. Δεν είναι το θέμα ότι δεν δημοσιεύτηκε η μελέτη που εκπονήθηκε για την αποδοτικότερη διοίκηση, το ζήτημα είναι ότι δεν εκπονήθηκε καμία τέτοια μελέτη. Άρα οι αλλαγές έγιναν μετά από την εισήγηση κάποιου ή κάποιων συμβούλων, με διαδικασία έκτακτης ανάγκης που στα απλά ελληνικά λέγεται δουλειές του ποδαριού.
Δεν γνωρίζω αν θα είναι αποτελεσματικός ο νέος τρόπος διοίκησης, το μέλλον θα το δείξει. Ακούω όμως συνεχώς μεγάλα λόγια για κοινωνική λογοδοσία όλων και δεν διαπιστώνω την ίδια διάθεση από τους διοικούντες για τις δικές τους πράξεις. Οι αλλαγές αυτές κοστίζουν χρόνο και χρήμα, που φυσικά πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι. Δεν μπαίνει κανείς στον κόπο να μας εξηγήσει γιατί δαπανώνται όλα αυτά τα χρήματα. Το λιγότερο όλων είναι οι νέες σφραγίδες, που για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια θα αλλάξουν οι υπηρεσίες και τα περίπου 11.000 σχολεία της χώρας, ώστε να φέρουν το νέο όνομα του Υπουργείου Παιδείας. Εκτός από τα, κυριολεκτικά, πεταμένα χρήματα είναι και οι χαμένες εργατοώρες, που θα ξοδευτούν χωρίς λόγο, χαμένες στο βωμό της ανούσιας γραφειοκρατίας. Μόνοι κερδισμένοι οι κατασκευαστές σφραγίδων, που δεν γνωρίζω αν ανήκουν στα επαγγέλματα του μέλλοντος, πάντως τώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης με τόσες αλλαγές στα ονόματα των υπουργείων κάνουν χρυσές δουλειές.
Φυσικά θα χρειαστεί χρόνος για να αφομοιωθούν οι διοικητικές αλλαγές από τον κρατικό μηχανισμό, που μέχρι τότε θα υπολειτουργεί. Όταν με το καλό ομαλοποιηθεί η κατάσταση και εμπεδωθούν οι αλλαγές από το διοικητικό μηχανισμό θα αλλάξει η κυβέρνηση και η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει πάλι τα ονόματα των υπουργείων, σύμφωνα με την τελευταία μόδα. Σε δουλειά να βρισκόμαστε, δηλαδή, και, κυρίως, χωρίς αποτέλεσμα, αφού τα ελλείμματα μένουν και η αναποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα βασιλεύει.