Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 5/8/2012

 

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής είναι λογικό να σκεφτόμαστε κατ’ αρχήν την ανοργανωσιά των εμπλεκομένων υπηρεσιών που φέρνουν μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με την προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών να έχει λήξει από την 5η  Ιουλίου, αν οι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα ήταν ήδη έτοιμα θα μπορούσαμε να έχουμε τα αποτελέσματα ήδη από τις 20 Ιουλίου. Όμως εμπλέκεται στη διαδικασία επιλογής και το Υπουργείο Δημόσιας τάξης και Προστασίας του Πολίτη που πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις αστυνομικές σχολές, το Υπουργείο στο οποίο ανήκουν οι σχολές του Εμπορικού Ναυτικού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επίσης πρέπει να εκδώσει τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις στρατιωτικές σχολές. Η καθυστέρηση αυτών των δύο Υπουργείων, που είναι πολύ μεγάλη (σκεφθείτε ότι οι αιτήσεις για την αστυνομία υποβάλλονταν μέχρι 6 Ιουλίου και για το Εμπορικό Ναυτικό μέχρι 9 Ιουλίου, για να ακολουθήσουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις), φέρνει πίσω όλη τη διαδικασία επιλογής, που με βάση τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας θα μπορούσε να έχει ήδη τελειώσει από τις 20 Ιουλίου. Οι καθυστερήσεις των υπολοίπων αφήνουν 120.000 οικογένειες σε αγωνία χωρίς λόγο.
Αναμένοντας τα αποτελέσματα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι παγιώθηκε η στροφή από τα Παιδαγωγικά προς τη Νομική των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, που είχε ήδη ξεκινήσει από το 2010 με τη δραστική μείωση διορισμών των δασκάλων.
Στα πολυτεχνεία αναμένεται μείωση στη ζήτηση των πολιτικών μηχανικών και αύξηση στη ζήτηση των μηχανολόγων και των ηλεκτρολόγων που αντικατοπτρίζει τις σημερινές τους επαγγελματικές τους προοπτικές και όχι αυτό που θα συμβεί σε 10 χρόνια που οι φετινοί επιτυχόντες θα βγουν στην αγορά εργασίας. Το προφανές αυτό λάθος δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί υποψήφιοι και οι γονείς τους.
Πτώση στη ζήτηση των οικονομικών σχολών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα η αύξηση της ζήτησης για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές είναι εκρηκτική, λόγω της σιγουριάς του μισθού.
Η αναμενόμενη επιλογή σπουδών κοντά στην οικογενειακή εστία πρέπει να τονίσουμε ότι αφορά μόνο τη μισή Ελλάδα, όπου υπάρχουν πολλές επιλογές σχολών. Για τους κατοίκους της Καλαμάτας, για παράδειγμα, οι επιλογές σπουδών στον τόπο τους είναι πολύ λίγες, με αποτέλεσμα οι οικογένειες να έχουν πάρει απόφαση την εσωτερική μετανάστευση των παιδιών τους για σπουδές υποχρεωτικά μακριά από το σπίτι. Υπάρχουν ακόμη και οι σπουδές στις περιζήτητες σχολές, όπως οι  Ιατρικές, οι Νομικές και τα Πολυτεχνεία, που οι αποφασισμένοι υποψήφιοι είναι έτοιμοι να πάνε μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας ή και στο εξωτερικό ακόμη, προκειμένου να σπουδάσουν αυτό που ονειρεύονται. Γι’ αυτό η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές του κέντρου και της περιφέρειας θα ανοίξει κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές και όχι τόσο πολύ στις περιζήτητες.
Τη μεγαλύτερη άνοδο στις πρώτες προτιμήσεις σημείωσαν πέρυσι οι σχολές του εμπορικού ναυτικού, αφού διαχρονικά στην Ελλάδα στρεφόμαστε πάντα στη θάλασσα όταν οποιαδήποτε δυσκολία εμφανιστεί στον ορίζοντα. Θα συνεχιστεί και φέτος η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης;
Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πώς θα διαμορφωθούν φέτος οι βάσεις στα 15 τμήματα που δεν δέχτηκαν πέρυσι φοιτητές και φέτος επανεντάχτηκαν στο μηχανογραφικό δελτίο. Τα προτίμησαν  άραγε οι υποψήφιοι ή φοβήθηκαν τη συγχώνευση ή το πιθανό κλείσιμο;  
Περίπου 25 με 29 Αυγούστου περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και μέχρι τότε το μόνο που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι υπομονή.