Σύγχυση δημιουργούν οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών

 

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 19/4/2013

 

Σύγχυση δημιουργούν οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών (εισαγωγή το 2012) και οι ειδικές κατηγορίες των φετινών υποψηφίων (εισαγωγή το 2013). Έτσι πολλοί φετινοί υποψήφιοι πιστεύουν ότι θα ενταχθούν τώρα στις ειδικές κατηγορίες και θα πάρουν και μετεγγραφή μετά.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μετεγγραφές αφορούν αποκλειστικά τους επιτυχόντες το 2012 και κανέναν άλλο. Οι μετεγγραφές επιτράπηκαν γιατί πολλές οικογένειες δεν μπορούσαν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οι μετεγγραφές δεν αφορούν τις ειδικές κατηγορίες, αλλά το βασικό κριτήριο είναι το μικρότερο εισόδημα. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικοί λόγοι. Ακόμη οι μετεγγραφές δεν θα είναι για όλους, αλλά θα καλυφθεί μόνο το 10% των θέσεων των εισακτέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 15% των θέσεων των εισακτέων στις υπόλοιπες θέσεις. Είναι πιθανό να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων, αφού το κριτήριο του δηλωμένου εισοδήματος δεν είναι έγκυρο σε μια χώρα που ανθεί η φοροδιαφυγή. Έτσι όσο πιο τίμιος είναι ο φορολογούμενος τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να πάρει μετεγγραφή. Αυτό θα έπρεπε να το έχει προβλέψει το Υπουργείο Παιδείας και να έχει ορίσει διαφορετικά τα κριτήρια για τις μετεγγραφές.

Για τους φετινούς υποψηφίους δεν προβλέπονται μετεγγραφές, αλλά πιθανή αύξηση των θέσεων των ειδικών κατηγοριών. Άρα οι φετινοί υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μετακινηθούν από τη σχολή στην οποία θα εισαχθούν. Εκτός αν στην Ελλάδα που ζούμε δοθεί επέκταση στις μετεγγραφές και για το επόμενο έτος. Φυσικά δεν είναι σωστό να στηριζόμαστε σε τέτοια πιθανότητα.

Οι υποψήφιοι των ειδικών κατηγοριών πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στην ειδική κατηγορία στο σχολείο. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας στο σχολείο τους. Πρέπει να προσέξουν ο κωδικός να είναι πραγματικής ασφάλειας. Να μη βάλουν την ημερομηνία των γενεθλίων τους ή τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και φυσικά να μην τον πουν σε κανένα, γιατί πέρυσι είχαμε παρατράγουδα. Κάποιοι κακόβουλοι υπέκλεψαν τον κωδικό ασφαλείας υποψηφίου και συμπλήρωσαν και οριστικοποίησαν μηχανογραφικό αντί του υποψηφίου. Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία το Υπουργείο Παιδείας κατάλαβε το πρόβλημα και το έλυσε. Η ταλαιπωρία και το άγχος του υποψηφίου ήταν πολύ μεγάλα, μέχρι να δοθεί η λύση. Γι’ αυτό δεν δίνουμε σε κανένα τον κωδικό μας. Τον γράφουμε σε ένα χαρτί – για να μην τον ξεχάσουμε - και το φυλάμε σε σίγουρο μέρος. Η προθεσμία για τον ορισμό του κωδικού είναι μέχρι 26/4.

Η φετινή χρονιά είναι η πρώτη που δεν έχουμε αλλαγές στο σύστημα των ειδικών κατηγοριών, μετά από τρία χρόνια συνεχών αλλαγών. Η μόνη αλλαγή που θα δουν οι υποψήφιοι είναι ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης με όλες τις αλλαγές στις σχολές. Αναμένουμε την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, για να δούμε την δυσκολία εισαγωγής στις ανώτατες σχολές.