4.500 νέοι έμειναν εκουσίως «εκτός»

Δημοσιεύτηκε 2/9/2007

 

Του Αποστολου Λακασα

Περίπου 4.500 υποψήφιοι είπαν φέτος «όχι» στη λογική «πτυχίο να ’ναι και ό,τι να ’ναι». Μπορούσαν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα –κυρίως σε ΤΕΙ της περιφέρειας–, όμως δεν το δήλωσαν. Πρόκειται για μία νέα, μετά τη θεσμοθέτηση πέρυσι του ορίου εισαγωγής στο 10, σημαντική εξέλιξη στο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ταυτόχρονα ακυρώνει και τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη περιοχών της περιφέρειας δίνοντας επιπλέον εισακτέους στα περιφερειακά ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει ότι από τους 93.389 υποψηφίους του Ενιαίου Λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι 61.567 πήραν γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10. Δηλαδή, «έπιασαν» το όριο εισαγωγής και άρα κατοχύρωσαν δικαίωμα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ανακοίνωση των βάσεων έδειξε ότι από την κατηγορία των υποψηφίων Ενιαίου Λυκείου εισήχθησαν 57.485. Δηλαδή, 4.082 υποψήφιοι ενώ είχαν το δικαίωμα δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περίπου 4.500, καθώς στους 61.567 προστέθηκαν εκείνοι που έπιασαν το όριο των 10.000 μορίων, αλλά όχι το όριο του 10 (συμβαίνει όταν ο υποψήφιος έχει βαθμολογηθεί στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τον υπολογισμό των μορίων, πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο του).

Υπήρχαν θέσεις

Θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση υπήρχαν, αφού τελικά από τους υποψηφίους Ενιαίων Λυκείων έμειναν 9.376 κενές θέσεις σε ΤΕΙ της περιφέρειας. «Δεν νομίζω ότι με ενδιαφέρει να πάω σε κάποιο ΤΕΙ της περιφέρειας, χωρίς ενδιαφέρον αντικείμενο. Γιατί να το κάνω;» δήλωσε στην «Κ» ο 17χρονος Δημήτρης Τριανταφύλλου, ο οποίος το επόμενο σχολικό έτος θα είναι στην Γ΄ Λυκείου και θα διεκδικήσει μία θέση σε ιατρικές και πολυτεχνικές σχολές.

Οι θέσεις που έμειναν κενές αφορούν κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας και υποδεικνύουν ότι πλέον οι υποψήφιοι (και οι γονείς τους) δεν... πείθονται να σπουδάσουν σε κάποιο τμήμα ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν προσφέρει ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές. Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ΤΕΙ με κενές θέσεις είχαν τουριστικό και γεωτεχνικό αντικείμενο. Συνολικά σε 15 τμήματα ο αριθμός των εισακτέων από τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων είναι μονοψήφιος και αναμένεται να προβληματίσει τις ακαδημαϊκές αρχές των ΤΕΙ ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

«Το τμήμα Φυτικής Παραγωγής Φλώρινας πέρυσι είχε 2 εισακτέους, ενώ φέτος 12. Το τμήμα Ζωικής Παραγωγής της ίδιας πόλης πέρυσι είχε έναν μόνο επιτυχόντα, ενώ φέτος 3. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα, ομοειδή τμήματα. Εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, στο οποίο πέρυσι δεν εισήχθη κανείς υποψήφιος ούτε από Ενιαίο Λύκειο ούτε από ΤΕΕ. Το ίδιο ακριβώς έγινε και φέτος», αναφέρει στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης. «Η εξέλιξη είναι πολύ λογική και αναμενόμενη. Γιατί μία οικογένεια να διαθέσει περί τα 50.000 ευρώ, όσο περίπου κοστίζουν οι “εκτός έδρας” σπουδές, για ένα πτυχίο χωρίς ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές;» συμπληρώνει.

Το σχέδιο του υπουργείου

Η απόφαση των 4.500 υποψηφίων να μη δηλώσουν ΤΕΙ της περιφέρειας, όπου θα μπορούσαν να εισαχθούν αφού έμειναν κενές θέσεις, ακυρώνει στην πράξη τη στρατηγική του υπουργείου Παιδείας να τονώσει τις επαρχιακές πόλεις με ΤΕΙ αυξάνοντας τους εισακτέους τους σε συνδυασμό με τη μείωση των εισακτέων των κεντρικών ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, φέτος ο αριθμός των εισακτέων των κεντρικών (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πάτρας, Χαλκίδας και ΑΣΠΑΙΤΕ) μειώθηκε κατά 1.950 θέσεις (από 13.440 πέρυσι σε 11.490 φέτος). Αντίστροφα, οι εισακτέοι στα περιφερειακά ΤΕΙ αυξήθηκαν κατά 990 θέσεις (από 28.830 πέρυσι σε 29.820 θέσεις). Και όμως, φέτος τα ΤΕΙ, όπου αυξήθηκαν οι θέσεις, είχαν τις περισσότερες κενές θέσεις, έστω κι αν –λόγω των εύκολων θεμάτων– πολύ περισσότεροι υποψήφιοι πέρασαν το βαθμολογικό όριο του 10 (φέτος 31.822 υποψήφιοι, έναντι 38.982 πέρυσι).

«Το πρόβλημα των κενών θέσεων πρέπει να αντιμετωπισθεί με συγχώνευση τμημάτων, με μετεξέλιξη σε σύγχρονα αντικείμενα, και με συνεκτίμηση του αριθμού των εισακτέων στα ομοειδή πανεπιστημιακά τμήματα. Ευρύτερα, η έλλειψη σπουδαστών πρέπει να μας προβληματίσει στον γενικότερο σχεδιασμό μας για την περιφερειακή ανάπτυξη», ανέφερε για το θέμα στην «Κ» η πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Χαρά Αθανασάκη - Μιχαηλίδου, η οποία μαζί με τους προέδρους των άλλων 13 ΤΕΙ θα πρέπει να λάβουν γρήγορα αποφάσεις για το μέλλον της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

2.000 άριστοι σε μη περιζήτητες σχολές

«Είναι αυτό που ήθελα από μικρός. Δεν νομίζω ότι εάν κάτι το αγαπάς, θα έχεις προβλήματα στην εξεύρεση δουλειάς», μας λέει ο Λάμπρος Λάμπρου, εισακτέος από το 2ο Λύκειο Πρέβεζας. Με 19.099 μόρια εισήχθη στο Φυσικό Αθηνών και δεν επέλεξε μια πιο «περιζήτητη» σχολή παρόλο που τα μόριά του το επέτρεπαν. «Μου αρέσει πολύ η Φυσική» προσθέτει χαρούμενος.

Περίπου 2.000 φετινοί αριστούχοι πέρασαν σε κάποια σχολή της αρεσκείας τους (για παράδειγμα στο Φυσικό Αθηνών, όπου η βάση του είναι 16.672), ενώ θα μπορούσαν να εισαχθούν σε άλλη σχολή με πολύ υψηλότερη βάση (π.χ. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Αθήνας με βάση 18.058 μόρια). Συνολικά, οι υποψήφιοι Ενιαίου Λυκείου, οι οποίοι συγκέντρωσαν βαθμό πρόσβασης έως 18, ήταν 7.891, ενώ στις σχολές με βάση έως τα 18.000 μόρια εισήχθησαν 5.764 υποψήφιοι. Μια διαφορά 2.127 υποψηφίων, οι οποίοι αρίστευσαν αλλά δεν διάλεξαν μια θέση στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές.

Ενδεικτικά, στην Φιλολογία Πατρών ο πρώτος είχε 19.521 μόρια –άνετα περνούσε σε όποια σχολή ήθελε– ενώ η βάση της σχολής είναι 16.203 μόρια. Επίσης, ο πρώτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης αρίστευσε με 18.447 μόρια, αλλά η βάση του τμήματος είναι στα 14.940 μόρια.

Στον αντίποδα δώδεκα εισακτέοι σε ΤΕΙ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ τυχεροί. Εισήχθησαν πιάνοντας στο... τσακ ένα εκ των δύο ορίων:

- Στο ΤΕΙ Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών Δυτικής Μακεδονίας εισήχθησαν 95 υποψήφιοι Ενιαίου Λυκείου. Ο τελευταίος ήταν στο όριο. Είχε 10.006 μόρια και γενικό βαθμό πρόσβασης 9,94.

- Αλλοι 11 υποψήφιοι είχαν γενικό βαθμό πρόσβασης 10, αλλά μόρια κάτω των 10.000. Μάλιστα, στο τμήμα Τυποποίησης και Διοίκησης Προϊόντων Θεσσαλονίκης ο τελευταίος εισήχθη με 8.478 μόρια!