Δίνουν ξανά για να μπουν σε κάποιο ΑΕΙ

Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο οι υποψήφιοι παλαιοτέρων ετών

Δημοσιεύτηκε 13/7/2008

 

Του Αποστολου Λακασα

Δεν αρκούνται να σπουδάσουν σε κάποιο τμήμα εκτός των στόχων τους, και επιλέγουν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους. Τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι απόφοιτοι Λυκείου ξαναδίνουν πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα. «Με βάση τα έως τώρα δεδομένα δεν εισάγομαι στην σχολή Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που είναι ο πρώτος μου στόχος. Εάν τελικά εισαχθώ στο τμήμα Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης, που είναι η δεύτερη επιλογή μου, και δω ότι δεν με ικανοποιεί, είναι πολύ πιθανό να δώσω εξετάσεις και του χρόνου» ανέφερε στην «Κ» η 18χρονη Μαρία Βασίλογλου, αποτυπώνοντας μία τάση μεταξύ των μαθητών, η οποία ενισχύεται με τον χρόνο. Πλέον οι μαθητές, και οι γονείς που πληρώνουν αδρά, θέλουν οι σπουδές να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.

Μετά τη μείωση των μαθημάτων

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των αποφοίτων παλαιότερων χρόνων που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αυξάνεται σταθερά. Η μεγάλη έκρηξη έγινε το 2005, όταν με απόφαση της τότε υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου μειώθηκαν τα εξεταζόμενα μαθήματα από εννέα σε έξι. Ενδεικτικά, το 2004 (σε 9 εξεταζόμενα μαθήματα) οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ήταν 15.000, ενώ οι τελειόφοιτοι της Γ΄ Λυκείου ήταν 75.000. Στις εξετάσεις του 2005 (σε 6 μαθήματα) ο αριθμός των αποφοίτων εκτινάχθηκε στους 17.200, ενώ οι τελειόφοιτοι ήταν 75.200. Το 2006 συμμετείχαν στις εξετάσεις περί τους 79.900 μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου και 18.175 απόφοιτοι, ενώ το 2007 ο αριθμός των αποφοίτων αυξήθηκε στους 18.500, ενώ ο αριθμός των τελειοφοίτων μειώθηκε σε 74.500. Φέτος, στις πανελλαδικές εξετάσεις δήλωσαν συμμετοχή 19.700 απόφοιτοι προηγούμενων ετών και 74.800 τελειόφοιτοι. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο καθηγητής και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κ. Γεώργιος Χατζητέγας, η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων συνέβαλε στην αύξηση των αποφοίτων που ξαναδίνουν εξετάσεις. Ομως, πολλά παιδιά δίνουν εξετάσεις διότι δεν εισήχθησαν σε μία σχολή το αντικείμενο της οποίας να τους ενδιαφέρει και η οποία προσφέρει ουσιαστικές επαγγελματικές διεξόδους. Ετσι, παρότι εγγράφονται στην σχολή που εισήχθησαν, στα μέσα της χρονιάς χάνουν το ενδιαφέρον τους, και ξαναδίνουν εξετάσεις.

Οχι σπουδές «εκτός έδρας»

Αλλοι πάλι, όπως ανέφερε στην «Κ» ότι θα κάνει ο 18χρονος Δημήτρης Λινάρδος, παρ' ότι εισάγονται σε κάποια επαρχιακή σχολή χαμηλής ζήτησης, έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι και πέρυσι περίπου 4.000 υποψήφιοι είπαν «όχι» στη λογική «πτυχίο να 'ναι και ό,τι να 'ναι». Μπορούσαν να εισαχθούν σε κάποιο τμήμα σε ΤΕΙ της περιφέρειας, όμως δεν το δήλωσαν. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τους 94.500 υποψηφίους του Ενιαίου Λυκείου (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) που δήλωσαν συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις, τελικά οι 61.567 πήραν βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10. Δηλαδή, «έπιασαν» το όριο εισαγωγής και κατοχύρωσαν δικαίωμα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Η ανακοίνωση των βάσεων τον Αύγουστο του 2007 έδειξε ότι από την κατηγορία των υποψηφίων Ενιαίου Λυκείου εισήχθησαν 57.485. Δηλαδή, 4.082 υποψήφιοι ενώ είχαν το δικαίωμα δεν εισήχθησαν σε κάποια σχολή. Θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση υπήρχαν, αφού τελικά έμειναν 9.400 κενές θέσεις σε ΤΕΙ της περιφέρειας.

Αυτό υποδεικνύει ότι πλέον υποψήφιοι (και οι γονείς τους) δεν... πείθονται να σπουδάσουν σε κάποιο τμήμα ΤΕΙ της περιφέρειας χωρίς ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές. Ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι η εξέλιξη είναι πολύ λογική και αναμενόμενη. «Γιατί μία οικογένεια να διαθέσει περί τα 50.000 ευρώ, όσο περίπου κοστίζουν οι «εκτός έδρας» σπουδές, για ένα πτυχίο χωρίς ουσιαστικές επαγγελματικές προοπτικές;», καταλήγει.