Δήλωσαν σχολή με τη βεβαιότητα της μετεγγραφής

Δημοσιεύτηκε 28/9/2014

 

Του Αποστολου Λακασα

 Δύσκολο να μιλήσεις με σιγουριά σε έναν νέο για «περιζήτητα» επαγγέλματα εν μέσω αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία. Αντίθετα, οι σπουδές με βάση τις επιθυμίες και τις κλίσεις του είναι το καλύτερο εφόδιο απέναντι στον ανταγωνισμό και τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας. Αυτό κατανόησαν αρκετοί από τους 18χρονους που φέτος διεκδίκησαν μια θέση στα ΑΕΙ/ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να επιλέξουν σχολή σύμφωνα με τα όνειρά τους, κλυδωνίζοντας σταθερές «αξίες» στο χρηματιστήριο των πτυχίων, όπως η Νομική και η Ιατρική. Στην υλοποίηση των επαγγελματικών ονείρων βοήθησε και η επιστροφή του συστήματος των μετεγγραφών, μετά την κατάργησή του το 2010. Συγκεκριμένα, έως πέρυσι πολλοί υποψήφιοι από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη μετά τη σχολή της πρώτης τους επιλογής (π.χ. Αρχαιολογικό Αθηνών), δήλωναν σχολές με αντικείμενο όχι της πρώτης τους επιλογής, αλλά με έδρα στην πόλη της κατοικίας τους (π.χ. Παιδαγωγικό Αθηνών), διότι η οικογένειά τους δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα έξοδα των σπουδών σε σχολή της περιφέρειας με το επιθυμητό αντικείμενο (π.χ. Αρχαιολογικό Ιωαννίνων). Φέτος, πολλοί δήλωσαν περιφερειακές σχολές με το αντικείμενο της αρεσκείας τους, καθώς γνώριζαν ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης.

Βάσει μηχανογραφικού

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις επιθυμίες των 18χρονων αποφοίτων Λυκείου, όπως αποτυπώθηκαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Να τονισθεί ότι φέτος μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων κατά 2.674, γεγονός πρέπει να ληφθεί υπόψη στην ανάλυση των προτιμήσεων των υποψηφίων και τη σύγκριση των επιλογών των φετινών υποψηφίων με εκείνων του 2013. Ειδικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, όπως τα επεξεργάστηκε για την «Κ» ο εκπαιδευτικός - ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Τα 48 από τα 50 δημοφιλέστερα τμήματα με τις πρώτες προτιμήσεις (δηλαδή, πόσοι υποψήφιοι την είχαν ως πρώτο στόχο) εδρεύουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας. Τα δύο είναι το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο (με 386 πρώτες προτιμήσεις) και το Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειου Θράκης με έδρα την Κομοτηνή (με 377 πρώτες προτιμήσεις).

• Η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις είναι η Νομική Αθηνών (με 2.144 υποψηφίους να την έχουν θέσει πρώτη), κάτι που αποδίδεται σαφώς στο γεγονός ότι στο 1ο επιστημονικό πεδίο (των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) οι νομικές σχολές προσφέρουν τις καλύτερες και περισσότερες επιλογές καριέρας, σε αντίθεση με τις φιλολογίες κ.λπ. που έχουν κύρια διέξοδο τον δημόσιο τομέα. Ως προς τις πρώτες προτιμήσεις μεταξύ των σχολών και των πέντε επιστημονικών πεδίων, ακολουθούν η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με 1.687 και η Ιατρική Αθήνας με 1.667 πρώτες προτιμήσεις. Από τα ΤΕΙ, υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους είχαν μόνο τα τμήματα της Φυσικοθεραπείας.

• Βέβαια, παρότι συγκέντρωσαν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, οι περιζήτητες σχολές της Νομικής, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Η/Υ, Μηχανολόγων και Πολιτικών Μηχανικών είδαν να μειώνονται σημαντικά οι υποψήφιοι που τις είχαν ως πρώτη επιλογή. Η μείωση δικαιολογείται από τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων, αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτή. Οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται σιγά σιγά ότι η αποφοίτηση από τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές – πλην των αστυνομικών και των στρατιωτικών– δεν εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση. Αντίθετα, για παράδειγμα, μεγάλη είναι η φυγή στο εξωτερικό των νέων αποφοίτων ελληνικών ιατρικών σχολών. «Κατεγράφη αύξηση των προτιμήσεων στα τμήματα Χημείας και Χημικών Μηχανικών, δηλαδή αρχίζει να φαίνεται ότι οι υποψήφιοι αρχίζουν να επιλέγουν αυτό που τους αρέσει να σπουδάσουν και όχι αυτό που υπόσχεται πετυχημένη καριέρα, ίσως γιατί συνειδητοποιούν ότι κορεσμός υπάρχει σε όλα τα πτυχία, συνεπώς την πετυχημένη σταδιοδρομία δεν την εγγυάται μόνο το πτυχίο», λέει ο κ. Στρατηγάκης.

• Πολλοί περισσότεροι από πέρυσι υποψήφιοι επέλεξαν (όχι ως πρώτη προτίμηση) τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ/ΤΕΙ, αφού γνώριζαν ότι θα πάρουν μετεγγραφή στα τμήματα που είχαν ως πρώτη επιλογή. Αυτό, για παράδειγμα, έφερε την εντυπωσιακή άνοδο της βάσης των Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης κατά 1.960 μόρια αιφνιδιάζοντας. Πέρυσι είχαν δηλώσει το τμήμα συνολικά 3.972 υποψήφιοι, ενώ φέτος 4.354 υποψήφιοι, 382 δηλαδή περισσότεροι από πέρυσι, παρά τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων.

• Αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων που έθεσαν ως πρώτη επιλογή τα τμήματα επαρχιακών πόλεων, όπως Λευκάδα, Γρεβενά, Ηγουμενίτσα, Πτολεμαΐδα, Αμαλιάδα, Δράμα, Διδυμότειχο. Η συγκερκριμένη αύξηση υποδηλώνει ότι πολλές οικογένειες, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις σπουδές σε άλλη πόλη, αναγκάζονται να δηλώσουν το μοναδικό τμήμα ή τα ελάχιστα που υπάρχουν στην πόλη τους, ακόμη και αν δεν είναι αυτό που θέλουν να σπουδάσουν τα παιδιά.

• Αυξήθηκε εκ νέου η ζήτηση για τις αστυνομικές σχολές μετά την περυσινή κάθετη πτώση της, λόγω της καθυστέρησης μετά την επιτυχία για δύο χρόνια της εισαγωγής στις σχολές. Επίσης, ενώ πριν από το 2010 είχε κενές θέσεις, την τετραετία της οικονομικής κρίσης η σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού έχει υψηλή ζήτηση.

• Εντυπωσιακή αύξηση κατεγράφη στις πρώτες προτιμήσεις για τα τμήματα Βιολογίας κεντρικών ΑΕΙ, πιθανόν επειδή πολλοί 18χρονοι προσανατολίζονται σε φυγή στο εξωτερικό, αφού οι βιολόγοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία.